USPJEŠNI MEĐIMURCI

Goran Blagus na inovativan način pomaže poduzetnicima boriti se s izazovima

Brojni poduzetnici znaju tko je Goran Blagus, inače rodom iz Hodošana, a danas sa zagrebačkom adresom. Riječ je o osobi koja se vrlo uspješno bavi tzv. business coachingom i konzaltingom za male i srednje tvrtke u području prodaje, menadžmenta i optimizacije poslovnih procesa.

Redovito održava radionice za poduzetnike i sve one koji razmišljaju u tome smjeru, a u svemu tome može im ponuditi ne samo bogato teorijsko znanje nego i ono praktično. Naime, Goran je već s 21 godinom pokrenuo svoju prvu tvrtku, a neko vrijeme bio i dio Iskona uz bok Damiru Sabolu

Među prvima nudio usluge web-hostinga 

Kada je došlo vrijeme odluke o upisu studija, smatrao je to jednom stepenicom koja će mu pomoći otkriti što je to prema čemu osjeća najveću strast. U Zagrebu je upisao studij marketinga, a to mu je omogućilo da se po prvi put upozna s nepreglednim mogućnostima koje pruža internet. To mu je dalo dobru ideju. 

– Shvatio sam da internet nudi poduzetničke prilike pa sam još tijekom studija pokrenuo tvrtku i brend Croadria koja se bavila web-hostingom  tj. iznajmljivanjem servera za smještaj mrežnih stranica. Tada se internet u Hrvatskoj počeo razvijati. Bio sam među rijetkima koji je pružao usluge smještaja mrežnih stranica. To mi je išlo od ruke i vrlo sam lako mogao ispuniti korisničke zahtjeve – prisjeća se Goran. 

Nekoliko godina kasnije, kada je došlo do liberalizacije i značajnog snižavanja cijena procesa registracije internetskih domena, razvio je brend REGica.NET, potpuno automatizirani sustav za registraciju i administraciju Internetskih domena. No užurbani rast i razvoj počeli su uzimati maha.

– Poslovanje je išlo i više nego odlično, no shvatio sam da je previše za jednu osobu da vodi tvrtku i dva brenda istodobno, Na mom su se zdravlju počele osjećati posljedice. Shvatio sam i da mi nedostaju još neke vještine koje sam želio nadograditi pa sam krenuo u pregovore s još jednim Međimurcem, Damirom Sabolom, kako bi njegova tvrtka Iskon u nekom obliku akvizirala poslove koje sam vodio – ističe ovaj poduzetnik. 

Tako je postao direktor Iskonovih tvrtki-kćeri, a kada je Iskon preuzeo Hrvatski telekom, njegove su tvrtke postale dio velikog sustava i njemačkog stila vođenja poslovanja. 

Zaokret karijere 

U međuvremenu se Goran okrenuo dodatnoj edukaciji i upisao Academy of Executive Coaching koja mu je dala novi spektar znanja i spoznaja o tzv. coachingu. Spoznavši da može spojiti novostečeno znanje s bogatim poduzetničkim iskustvom, pokrenuo je Business kliniku i počeo mladim poduzetnicima nuditi onakve savjete kakvi su njemu nekada nedostajali. 

– U to mi je vrijeme ponekad bila trebala pomoć i savjet, no ne u obliku savjetnika koji često ni ne razumije što te muči i nevjerojatno su skupi, nego u vidu nečega za što tada nisam ni znao da postoji. Danas je to upravo coaching. 

Osim što njegova Business klinika nudi konzalting, edukacije, učenje menadžerskih vještina, usluga izrade i implementacije poslovnih procesa te svakodnevno primanje newslettera s konkretnim savjetima, jedna od najtraženijih usluga njegove tvrtke je izrada prodajnih koreografija (set koraka i aktivnosti koje treba napraviti kako bi se ostvario prodajni rezultat). Ona uključuje izradu prodajnih pisama i prodajnih dopisa, što je za poduzetnike danas jedan od najvećih problema. 

Ispunjeni i strukturirani radni dani kao zalog za budućnost 

Da bi stigao surađivati sa svim svojim klijentima i pružiti im najbolje usluge, njegov je radni dan poprilično strukturiran. Jutro započinje komunikacijom s klijentima putem spomenutih newslettera, nakon čega slijedi priprema doručka za djecu prije njihova polaska u školu. Potom slijede odlasci na sastanke s klijentima i rad na vlastitim projektima. U svoj je raspored uveo zanimljiv koncept.

– Utorak, srijedu i petak ostavljam slobodnima za tekuće poslove, nove ideje i kreativne projekte, dok su mi ponedjeljci i četvrtci isplanirani već sve do početka ljeta – napominje Goran.  

Iako se drži rasporeda, njegov posao nipošto nije jednoličan. Štoviše, posao koji je pokrenuo omogućuje mu da surađuje s vrlo različitim branšama i neprestano uči.

– Primjerice, posljednjih godinu dana intenzivno radim s branšama koje se bave dentalnim uslugama i inženjerskim branšama koje se bave kompleksnim izračunima i projektima. Iako na prvi pogled nepovezane, i jedni i druga imaju potrebu za povećanjem baze klijenata, optimizacijom prodajnih i internih procesa, pronalaženjem kvalitetnih djelatnika… Svaki biznis ima uobičajene boljke i probleme, koliko god on tvrdio da je specifična branša i specifično tržište – zaključuje Goran Blagus. 

Da bi bio u tijeku s najnovijim saznanjima iz svog područja djelovanja, često radne dane upotpunjava i iščitavanjem stručne literature, napose iz prodaje, psihologije, utjecaja i neuroznanosti. 

U svemu što radi ima veliku potporu svoje dvoje djece i supruge Dalmatinke, za koju u šali kaže da je veza Međimurca i Dalmatinke vrlo zanimljiva kombinacija. Predan rad upisan je i u njegovu budućnost pa već razmišlja o razvoju novih usluga i rješenja unutar Business klinike, putem novih proizvoda i zatvorene interesne skupine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije