BOLEST S TISUĆU LICA

FOTO Doktor Igor Šegović održao predavanje o celijakiji: ‘Bitno je poznavati simptome’

- Celijakija je vrlo česta bolest, što dokazuje činjenica da u prosjeku jedna od sto osoba boluje od celijakije, kaže dr. Igor Šegović

U četvrtak, 23. studenog u prostoriji Centra za društvene potrebe Općine Strahoninec održano je predavanje o celijakiji, neizlječivoj bolesti o kojoj je posjetitelje informirao dr. Igor Šegović specijalist pedijatar, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane.

Predavanje je održano u sklopu projekta ‘Celijakija – bolest s tisuću lica’ koji sufinancira Općina Strahoninec, na inicijativu Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, koja trenutno broji 60 članova.

Celijakija je autoimuna, kronična doživotna bolest probavnog sustava koju karakterizira trajna nepodnošljivost organizma na gluten. To je bolest koja se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i može se očitovati različitim simptomima od kojih su tipični simptomi dugotrajni proljev, gubitak težine, bolovi u trbuhu, mučnina, a kod djece i smetnje u razvoju.

Na samom početku, prisutnima se obratila predsjednica Udruge Marija Goričanec, koja ističe kako je uz tipične simptome bitno obratiti pozornost na one atipične poput anemije, osteoporoze, dijabetesa tipa 1, bolesti štitnjače, epilepsije, depresije, dermatitisa, intolerancije laktoze, oštećenja zubne cakline te problema s plodnošću.

Doktor Igor Šegović govorio je o samom pojmu celijakije, koji je još uvijek široj javnosti poprilično nepoznat, o simptomima, otkrivanju i jedinom načinu liječenja ove bolesti  odnosno o doživotnoj prehrani bez glutena. Također, naglasak predavanja bio je na najčešćim pitanjima koje si roditelji postavljaju odnosno kada krenuti s testiranjem djeteta na celijakiju kojem je roditelj oboljeli od celijakije te kako započeti prehranu kod djeteta.

– Celijakija je vrlo česta bolest, što dokazuje činjenica da u prosjeku jedna od sto osoba boluje od celijakije. Postoje vrlo jednostavne metode za otkrivanje bolesti poput vađenja krvi, poznavanja simptoma te prepoznavanja celijakije pomoću gastroskopa. Ponosno mogu reći konačno imamo gastroskop u Županijskoj bolnici Čakovec, stoga možemo lakše provoditi ovaj pregled – rekao je.

Cilj organiziranja aktivnosti edukativnog karaktera je promicanje i podizanje svijesti o celijakiji kod oboljelih i šire zajednice, poboljšanje kvalitete života oboljelih te usmjeravanje zdravoj i uravnoteženoj bezglutenskoj prehrani. Predavanju su prisustvovali i članovi Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, a po završetku predavanja posjetitelji su imali priliku postaviti pitanja na tu temu, dok su doktor i predsjednica Udruge spremno odgovorili na sve upite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije