PREVENTIVNO - EDUKATIVNA RADIONICA

FOTO Prvašići I. OŠ Čakovec uz djelatnike HAK-a učili o sigurnosti u prometu

Broj stradale djece u prometu je izrazito porastao, stoga smo ove godine program proširili te akcija obuhvaća 250 djece predškolske dobi i učenika prvih razreda osnovne škole - kaže Darinka Tompoš, tajnica Autokluba Čakovec

Kreativna radionica licenciranih djelatnika Hrvatskog autokluba pod nazivom ‘Vidi i klikni’ provodi se već 6. godinu za redom diljem Hrvatske te je u sklopu preventivnih aktivnosti, u srijedu, 14. studenog, održana u Prvoj osnovnoj školi Čakovec. U sportskoj dvorani okupilo se čak 80 učenika prvih razreda, koji nisu skrivali svoju znatiželju, a ni postojeće znanje o sigurnosti u prometu. 

Program ‘Vidi i klikni’ provodi se u Austriji, Njemačkoj, Portugalu i još nekoliko europskih zemalja, a u našoj zemlji predstavlja dio aktivnosti Hrvatskog autokluba predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

– Broj stradale djece u prometu je izrazito porastao, stoga smo ove godine program proširili te akcija obuhvaća 250 djece predškolske dobi i učenika prvih razreda osnovne škole. To je zajednička akcija Hrvatskog Autokluba i Autokluba Čakovec, a osnovni nam je cilj da educiramo mlađu populaciju za što sigurnije kretanje u prometu – rekla nam je Darinka Tompoš, tajnica Autokluba Čakovec.

Akcija je provedena u dječjem vrtiću ‘Loptica’ u Prelogu, dok će u četvrtak, 15. studenog na red doći i Osnovna škola Podturen. Voditelji radionice, uz pomoć prometnog poligona, djeci su demonstrirali pet vrlo bitnih elemenata interaktivne vježbe, koja će im pomoći da se sigurnije kreću u prometu.

– Za realizaciju programa koriste se najsuvremenije metode učenja kroz rad, igru i osobno iskustvo uz pomoć didaktičkih pomagala. Tako se poligon sastoji od električnog autića, zebre, nogostupa, dva napuhana parkirana automobila i maskote Hak-ija.

Djecu podsjećamo na prelazak ceste na obilježenom pješačkom prijelazu sa i bez semafora, prelazak ceste na mjestima gdje nema zebre ili pješačkog prijelaza, prelazak ceste između dva parkirana automobila kao posebno opasna radnja, te prijevoz djece kao putnika u automobilu uz korištenje autosjedalice i sigurnosnog pojasa – rekao je voditelj radionice Zlatko Jelenčić.

Na kraju programa, sva su djeca na dar dobila bojanku s dva tipa prometnih situacija – ispravnim i neispravnim ponašanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije