sjednica vatrogasne zajednice

Međimurski vatrogasci raspravljali o financijama i novom Zakonu o vatrogastvu

Razmotren je i program rada za narednu godinu. Velike pohvale upućene su mladim vatrogascima i njihovim voditeljima za izuzetne rezultate na Državnom natjecanju u Zadru

U srijedu, 8. studenog održana je osma skupna sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Sjednicom je predsjedao Mario Medved, predsjednik Zajednice.

Dominantna točka dnevnog reda se odnosila na financijsko planiranje u godini koja nadolazi. Vezano uz to, predsjednik Medved je istaknuo kako će prihodovna najveća stavka prihoda biti od strane Međimurske županije i iznosit će 750.000 kuna, a što je 50.000 kuna više u odnosu na ovu godinu. 

– Rezultat je to mojeg dogovora s međimurskim županom Matijom Posavcem, rekao je Medved dodavši kako će ti novci biti dodatak za nabavku vatrogasne opreme i vozila. Tom prilikom je Medved zahvalio župnu za razumijevanje Međimurske županije naspram županijskih obveza prema Zajednici.

Bilo je riječi o raspodjeli sredstava od premije osiguranja Vatrogasne zajednice Međimurske županije za ovu godinu, a vezanu za nabavku vozila i opreme. Donijeta je odluka kako će DVD koja su ove godine kupila navalna i kombi vozila dobiti novac iz premije, dok će razlika za nabavku opreme pojedinih DVD biti isplaćena do kraja godine.

Nazočni su primili informaciju vezanu uz izmjenu Zakona o vatrogastvu. O tome je govorio predsjednik Medved iznijevši podatak kako je u konceptu Zakona o vatrogastvu Predsjedništvo HVZ donijelo odluku kako će od 1. siječnja iduće godine krovna organizacija RH biti HVZ. To nalaže Uredba Vlade RH, a na čelu će biti glavni vatrogasni zapovjednik. Rečeno je kako će tijekom 2019, a do kraja 2020. godine koordinacije vatrogasnih zajednica trebale predložiti ustroj vatrogastva, počevši od županijskih vatrogasnih zajednica do DVD s podzakonskim aktima koji bi bili dio Zakona o vatrogastvu.

Inizistirano je da financijska sredstva za JVP ostanu na dosadašnjem iznosu od 300 miljuna kuna, a za stožerna DVD se traži povećanje za 137 miljuna kuna te iz OKFŠ-a 40 milijuna od čega je za kontinentalnu Hrvatsku predviđeno 32 miljuna kuna i to za nabavku potrebne vatrogasne opreme.

Okupljeni su dobili informaciju o Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Zadru gdje je rečeno kako je međimurska vatrogasna zajednica jedina na tom natjecanju imala 8 ekipa kod kojih je istaknut veliki angažman ekipa i njihovih mentora  što je rezultiralo da su međimurske ekipe u samom državnom vrhu.

– Mi kao zajednica moramo biti ponosni na njih, istaknuo je Medved.

Predsjednik Kluba vatrogasnih veterana MŽ je nazočne upoznao s njihovom nedavno održanom godišnjom izbornom skupštinom na kojoj je Klub dobio novo čelništvo za razdoblje od 2018.-2022. godine. Novi-stari predsjednik je Ivan Novak koji je zamolio za međusobnu suradnju Kluba i Zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije