vrtić iz čakovca

Projekt vrtića ‘Cipelica’ UNESCO proglasio jednim od najboljih na svijetu

Izradili su slikovnicu u hrvatsko-engleskoj verziji pod nazivom 'Dron za mir'. Organizirali su i snimanje dronom

Tijekom pedagoške godine 2017./2018. polaznici Igraonice za darovitu i potencijalno darovitu djecu Zvjezdice iz Dječjeg vrtića Cipelica zajedno sa svojim voditeljima Nevenkom Holetić, odgojiteljicom savjetnicom, Dijanom Majerski, odgojiteljicom i Eleonorom Glavina, stručnom suradnicom psihologinjom mentoricom, izradili su slikovnicu pod nazivom ‘Dron za mir’.

Ideja je krenula od dječje zainteresiranosti za dronove. Zvjezdice su proučavale filmiće o dronovima, bavila su se idejama za što se sve mogu koristiti dronovi, od čega se sastoje i kako sve mogu izgledati. Organizirali su i snimanje dronom, što je izazvalo opće oduševljenje jer su djeca prvi puta, uz dronove koje imaju kod kuće, vidjela dron za snimanje sa tako velikom mogućnostima.

Uz crteže dronova u slikovnicu su uvrstili i izjave djece o tome što je mir, što je dron, kako dron može prenositi mir… Pa je tako Ivan rekao da bi htio izmisliti kapi dobrote za vodu koju bi dron prskao po ljudima i oni bi postali dobri. Nikola bi izmislio prah za dobrotu za ljude koji se svađaju i tuku i oni bi se počeli voljeti jer bi im taj prah smirio mozak. Nela bi voljela dati dronu lijepe osjećaje kao što je pomaganje ljudima.

U cijelu priču lijepo se uklopio natječaj UNESCO-a Zamisli dron ili robot za mir. Natječaj je otvoren povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira. Djeca su na različite načine mogla dočarati kako zamišljaju dron ili robot za mir: dramskim i glumačkim izričajem, performansom, glazbenim izričajem… Slikovnica Zvjezdica, koja je izrađena u digitalnom obliku u hrvatsko-engleskoj verziji, prema procjeni komisije UNESCO-a, uvrštena je među najbolje projekte u svijetu.

– Svega ovoga ne bi bilo da Zvjezdice nisu dobile sredstva na natječaju UNIQA osiguranja Radost života i donaciju Directa d.o.o. što im je omogućilo da opreme igraonicu prijenosnim računalom, printerom i dodatnom računalnom opremom, a ovim putem zahvaljujemo donatorima, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije