Međimurski vinari prvi su u novije doba koji su svjetske trendove uveli u Hrvatsku. Prezenter međimurskih mladih vina bio je sommelier svjetskog kalibra Siniša Lasan
U business & city break hotelu Castellum u Čakovcu danas je predstavljen projekt međimurskih vinara – Mlado Međimurje, inspiriran poznatim svjetskim vinskim regijama koje svake jeseni predstavljaju i prodaju svoja odabrana mlada buteljirana vina.
Svoje etikete predstavile su vinarije Štampar, Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Dvanajščak – Kozol te Kunčić. Ostali međimurske vinske kuće prate događanja u stopu i sigurno će se iduće godine pridružiti u stvaranju ovoga trenda.
Mlado Međimurje projekt je kojeg su se naše vinarije ozbiljno prihvatile te krenule marketinški na cijelu Hrvatsku. Prezentiranje projekta počelo je u Čakovcu, nastavlja se u Varaždinu i Zagrebu, u rukama je PR agencija koje se bave promocijom vina i vinskih regija, a na samom predstavljanju u Čakovcu prezentacija je bila povjerenu najboljem sommelieru u Hrvatskoj te sucu Decanterovih Svjetskih nagrada Siniši Lasanu.
A kad se Lasan pojavi i hvali vina – to nije u prazno. Njegove riječi imaju težinu.
– U Međimurju nisam prvi put, poznajem mnogo vinara i pratim njihov rad – istaknuo je Lasan te pohvalio međimurski sauvignon, za kojeg kaže – Najbolji je na svijetu, naravno, uz dozrijevanje u pravilnim uvjetima.
Međimursko tlo je bogomdano za ovu sortu vina.
Dakako, pohvalio je nastojanje međimurskih vinara te turističkih zajednica da ulažu i brendiraju Međimurje kao vinsku regiju. Dao je podršku akcijama kao što su brendiranje međimurske sorte vina Pušipel, kreacije jedinstvene boce za tu sortu, koja je samim tim činom prva u Hrvatskoj dobila svoju unikatnu ambalažu i naravno – opet prvi u Hrvatskoj – pokretanje vinskog projekta i trenda pijenja mladog vina – Mlado Međimurje.
Ukazao je da dvije najeminentnije knjige o vinu u svijetu – ne prepoznaju ni jednim slovom Međimurje, a ni Pušipel na vinskoj karti svijeta, pa je potrebno da se ta situacija zajedničkim snagama preokrene. U Međimurju leži ogroman potencijal!
Projektom Mlado Međimurje poziva se na trend naručivanja i ispijanja, od strane vinara odabranog kvalitetnog mladog vina, koje u suštini ima niže alkohole, niže koncentracije sumpora, svježije je te ima izraženu mineralnost koju dobivaju zbog našeg specifičnog vinogradarskog položaja. Mlado vino je buteljirano i zatvoreno u kontriliranim uvjetima navojnim stelvin čepom (nikako plutenim).
Sommelieru svjetskog kalibra Siniši Lasanu nije u publici promakao Branimir Jakopić, kojeg je pozdravio i uputio riječi da u ovoj prostoriji sjedi najbolji hrvatski proizvođač slatkih vina, dobitnik Decanterovih nagrada. Jakopić je naglasio da će se ovome projektu sa svojim mladim vinom pridružiti iduće godine.
Na degustaciju u čakovečki business & city break hotel Castellum pozvani su trgovci, veletrgovci, vlasnici restorana, kafića, trgovina, sommelieri, marketingaši i ostali koji će biti zaduženi za plasman mladih međimurskih vina na tržište.
Redom su predstavljena mlada vina vinskih kuća:
Štampar, Silvanac zeleni. Grožđe brano oko 15.9.2018. Suho, voćno, lagano vino.
Preiner, Silvanac zeleni. Grožđe brano početkom rujna. Strukturirano suho vino, zelena paprika, mekani alkoholi i izražena mineralnost.
Cmrečnjak, Rizvanac. Suho vino, lagano, pitko. Križanac rizlinga i plemenke, brano oko 25.8.2018.
Kocijan, Chardonnay. Suho, dobro strukturirano vino, miris banane. Grožđe brano 3.9.2018.
Dvanajščak – Kozol, cuvee Sauvignon i Pinot bijeli. Suho, zelena paprika. Sauvignon dao aromatiku, a Pinot bijeli ‘tijelo’ vinu. Brano oko 15.9.2018.
Kunčić, cuvee Chardonnay, Sauvignon, Muškat žuti. Polusuho, izražen miris Sauvignona, mlado, lepršavo vino, s najviše ostatka šećera od prezentiranih vina. Brano oko 15.9.2018.
Odaslan je apel da tražite i konzumirate prezentirana mlada vina, jer ovaj projekt može jedino uspjeti ako ga podržimo kao zajednica i društvo. Ovaj projekt i mlada vina prema viđenome (i kušanome) to svakako zaslužuju.
Međimurska vina sve više rastu kvalitetom i iznimno su tražena, a vinari su dobitnici brojnih svjetskih priznanja i nagrada.
Projekt Mlado Međimurje prepoznali su trgovci te subjekti u HORECA sustavu, pa tako ćete butelje mladih međimurskih vina moći kupiti u dućanima METSS-a, MAGMA-e, degustirati i i butelju naručiti u business & city break hotelu Castellum u Čakovcu, na prezentaciji vina u četvrtak 8.11. u Garden Bar & Kitchen Čakovec, u petak 9.11. u Caffe baru Park’s u Čakovcu, u subotu 10.11. u Caffe baru Park’s u Murskome Središću, u Caffe baru Podroom u Čakovcu u četvrtak 15.11. te naravno – još danas – na pragu vinarija Štampar, Preiner, Cmrečnjak, Kocijan, Dvajščak – Kozol te Kunčić.
Mlado međimursko vino prepoznat ćete po natpisu na etiketi ‘Mlado. Međimurje’.