dva projekta

FOTO Na pomolu projekti koji će promijeniti Štrigovu

Pokrenut je postupak uspostave nacionalnog svetišta svetog Jeronima u Štrigovi, dok vinari pokreću projekt međimurskih mladih vina

Samo naizgled ili samo onima koji Štrigovu ne poznaju ova dva projekta učinit će se kako oni nemaju ničega zajedničkog, osim što su navezani na Štrigovu. Naprotiv, oni jesu i biti će snažno povezani i zavisni, jer život daju, duhovni i tjelesni. Nikada živahnija, nikada sjajnija, nikada sretnija, nikada ponosnija, nikada obećavajuća i nikada stvarnija, nego ovih dana je Štrigova ili sve što se Štrigova zove, a to je sve što se nalazi u njezinoj zlatnoj udolini i još zlatnijim brijegovima.

– Ovo je sada i samo sada. Ovog trenutka nazočite pokretanju postupka uspostave Hrvatskog nacionalnog i hodočasničkog svetišta svetog Jeronima u Štrigovi, ovo su prve ispisane prve rečenice ukupnog ili cijelog pisma koje ćemo poslati Varaždinskoj biskupiji i biskupu monsinjoru Josipu Mrzljaku, rekao nam je pretposljednjeg dana listopada školski vjeročitelj Višeslav Štimec Protrka, u Uredu ravnatelja Osnovne škole Štrigova Stanislava Rebernika, ujedno i općinskog načelnika.

– Ovdje je svetište bilo još u 15. stoljeću i mi ga sada samo vraćamo u te pozicije. Sada imamo i više uporišta i snage iz razloga što je varaždinski biskup 2019./2020. godinu proglasio godinom svetog Jeronima i što imamo knjigu koja svjedoči kako je sveti Jeronim uistinu rođen ovdje u Štrigovi, a ne negdje drugdje kamo su ga smještali povjesničari ili netko sličan. Inicijativa kreće, uključuje se župa, zatim biskupija i na kraju Rim, odnosno Sveti Otac. Crkva je uređena, freske obnovljene, a nedavno na sam blagdan Svetog Jeronima 30. rujna proštenjarsku svetu misu predslavio je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, a i sadašnji župnik velečasni doktor Kristijan Kuhar svojim znanjem i htjenjem će puno pomoći, rekao nam je vjeroučitelj Štimec Protrka, dodavši kako ga je njegov otac oduvijek poticao na oživljavanje Štrigove kao svetišta svetog Jeronima.

Ravnatelj i načelnik Općine Rebernik kaže kako je ovo veliki projekt, istina u nastanku, ali koji će na kraju Štrigovu učiniti hrvatskim nacionalnim svetištem te vjernicima dati mjesto za novu nadu u traženju svoje istine i puta, a zajednici ekonomski razvoj. I Štimec Protrka i Rebernik svjesni su kako ovo nije jednostavan posao, no on je započet i više nitko neče moći o tome šutjeti.

– Bit će to najstarije svetište u Hrvatskoj, starije od Marije Bistrice, Sinja, Remeta, Trsata i drugih, tu na početku naše države, prisnažuje Višeslav Štimec Protrka, uvjeren kako će potoci, a potom i rijeke vjernika hodočastiti u Štrigovu, a najvažniji su oni koji će doći prvi, koji će biti obnovljeni izvor svete i slavne prošlosti kršćanstva na ovim prostorima.

Opet ispred konkurencije, ako ona uopće postoji

Dobra vinogradska godina 2018. u hrvatskom vinogradarsko-vinarskom raju Štrigova i njezina okolica neće proći tek tako, kao što prolazi negdje drugdje u Slavoniji, Dalmaciji… Međimurski vrsni i vodeći vinari donose novost koja će obradovati sve ljubitelje vina kojih je i dalje iz dana u dan sve više, a njima i zaslužak koji će nagraditi njihov trud, ali i zamisao (ideju).

– Glede toga kako je godina uistinu jako dobra, hvala Bogu bez tuče nakon dugog vremena, grožđe je bilo jako kvalitetno i dozrijelo puno ranije nego inače. Stoga je nas šestero došlo na zamisao da tržištu ponudimo mlada vina više sorata, koje u uvjetno rečeno standardnim godinama dozrijevaju početkom naredne kalendarske godine. Složili smo se, posložili, pozvali Ivana Goričanca i Denisa Perčića koji su naše zamisli pretvorili u etikete i sve drugo potrebno da dobro vino bude lijepo zaodjenuto, rekao nam je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatia.

– Svi znamo kako su međimurska vina najbolja oko Urbanovog i to tako ostaje, međutim, ova iznimno zanimljiva i dobra godina daje nam šansu za novi iskorak prema našim kupcima i potrošačima, koji dobivaju u svoje kupice mlado, poletno, svježe i snažno vino. Evo, opet mi Međimurci idemo ispred konkurencije, kazao je Marko Cmrečnjak, nova snaga međimurskih vinara, a Robert Horvat, dodao ili upitao, ako konkurencija ovakvim vinima uopće postoji.

Na tržište novo vino ide za Martinje, najveću svetkovinu vina u našem kraju. Novo vino imaju i na uživanje daju vinari ili vinske kuće Štampar, Cmrečnjak, Horvat, Kocijan, Kunčić i Preiner. Sveti Jeronim i mlado vino sigurno imaju puno toga zajedničkog i povezivog, u prvom redu čovjeka. Čovjek je Božje savršenstvo stvaranja. A vino je savršenstvo Njegova nauma i stvorenje vinogradara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije