MURSKO SREDIŠĆE

FOTO Mjesec hrvatske knjige u Društvu ‘Naša djeca’

Ova godina je proglašena, od strane Europske komisije, Europskom godinom kulturne baštine, stoga nije iznenađujuće što je i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježen posebnom pažnjom upravo prema našoj bogatoj, ali nažalost i ponekad pomalo zaboravljenoj, baštini

Kako bi se suprotstavili upravo zaboravu tradicionalnih vrednota, volonteri Društva “Naša djeca” Mursko Središće posvetili su cijeli jedan dan, 23.listopada, čitanju, pisanoj i usmenoj baštini, običajima te aspektima života i kulture kako međimurskog kraja općenito, tako i Murskog Središća specifično.

Čitalo se na autobusnom kolodvoru, ambulanti, Spomen parku naftaštva, sajmu, parku, knjižnici, šetnici, školama te u domu za starije i nemoćne osobe. U događaju su sudjelovala djeca svih dobnih skupina, volonteri, zaposlenici javnih ustanova te građani Murskog Središća.

U interaktivnom programu “Rudaroljuci” učenici su naučili kako su nekada radili “stari” rudari, kako je izgledao njihov radni dan te čime se se služili pri radu. Naši mali kajkavci su igrom, glazbenim instrumentima, izvornom poezijom i brojalicom razveselili štićenike doma za starije i nemoćne osobe, prijatelje školarce, građane u ambulanti, slučajne prolaznike te korisnike knjižnice.

U programu “Čehara” predškolci su aktivno sudjelovali u aktivnostima “čehare” i “ružđenja kuruze”, probali su odgonetnuti što su neka od tradicionalnih međimurskih jela poput “močjaka” i “turoša”, čitali su se međimurski vicevi iz knjige Stjepana Hranjeca “Zipka u Horvatskom cvjetnjaku”, a tete volonteri u narodnim nošnjama pripremile su im i odigrale nekoliko tradicionalnih, kratkih komedijskih predstava.

– Hvala svim volonterima… do sljedeće godine!, poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije