SUVREMENA OPREMA

FOTO Suvremeni sanitetski helikopter sletio na aerodrom u Pribislavcu

Djelatnici hitne medicinske službe iz Ljubljane učenicima Srednje škole Čakovec demonstrirali opremu sanitetskog helikoptera

U petak, 19. listopada na aerodrom u Pribislavcu sletio je suvremeni sanitetski helikopter s djelatnicima hitne službe iz Ljubljane i Italije. Riječ je o dugogodišnjoj suradnji, a ovog su puta svojim dolaskom omogućili predstavljanje helikoptera, opremljenog kao manje jedinice intenzivne njege. 

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u dogovoru s djelatnicima hitne medicinske pomoći iz Ljubljane i Italije organizirali su kratko predstavljanje suvremene opreme koju sadrži sanitetski helikopter. 

– Suradnja je počela već davnih dana, a nedavno smo se sreli na natjecanju hitnih službi u Sloveniji, gdje smo dogovorili ovu prekograničnu suradnju. Povezuje nas taj poseban osjećaj spašavanja, a danas su izdvojili vrijeme da nam pokažu svu opremu s kojom se služe – kazao je glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Romeo Novak.

To je prijevozno sredstvo koje postiže veliku brzinu, a zahvaljujući odgovarajućoj medicinskoj opremi početak liječenja omogućen je već tijekom prijevoza pacijenata do bolnice. O posjetu Međimurskoj županiji ispričao nam je djelatnik Kliničkog centra Ljubljana Robert Sabol, čiji korijeni potječu iz Goričana.

– Trenutno živim i radim u Ljubljani, surađujem s tvrtkom ‘Elifriulia’, koja se bavi helikopterskim spašavanjem već više od 30 godina te smo danas odlučili predstaviti suvremeni helikopter po europskim standardima. S istim sanitetskim helikopterom imali smo čast sudjelovati na vježbi u Vinkovcima te smo na povratku dobili priliku sletjeti u Međimurju. Tako je po prvi put u Međimurje sletio pravi namjenski helikopter za spašavanje, rekao je. Elifriulia je 2017. godine u Hrvatskoj otvorila tvrtku Eliadriatik, a njihovim zaslugama je i stigao helikopter u Pribislavec.

Helikopter je potpuno opremljen kao i sanitetsko vozilo, a postiže i veliku brzinu zbog hitnih slučajeva. U vremenskom roku od 10 minuta, helikopter može proći 40-ak kilometara, što znači da bi iz Čakovca do Zagreba hitnog pacijenta zbrinuli u 20 minuta. Živjeti za spašavanje ljudi zaista je riječima neopisiva životna misija – kazao je Robert.

Goste iz Slovenije pozdravio je i župan Međimurske županije Matija Posavec te predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, dok su učenici i profesori Srednje škole Čakovec imali priliku ući u sanitetski helikopter i razgovarati s djelatnicima Kliničkog centra Ljubljana te saslušati kratko predavanje na tu temu.

– Tim hitne medicinske pomoći Međimurske županije uvijek nas zove na ovakve edukativne događaje jer naši učenici slušaju brojne predmete vezane uz hitnu medicinsku pomoć. To je odlična prilika da medicinski tehničari upoznaju s djelatnostima ovakvog tima u kakvom bi jednog dana mogli i biti zaposleni. Predavanju su prisustvovali učenici četvrtog i petog razreda – rekla je Ivana Kacun, profesorica strukovnih predmeta u Srednjoj školi Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije