IZLET

Selniščanci pohodili hrvatske povijesne znamenitosti

Ono o čemu su samo čuli sada su i vidjeli i vjerovali nisu

Prepuni novih saznanja iz daljnje i novije hrvatske povijesti te dojmova o ljepotama središnje i južne Hrvatske, a doživljenih i viđenih na dvodnevnom izletu, vratili su se u Selnicu izletnici koje je na put poveo općinski načelnik Ervin Vičević.

Selniščanci i nekoliko njihovih prijatelja iz susjednih općina pohodili su hrvatske povijesne destinacije, Zrin, Knin, Pakovo Selo, Nacionalni park Krka, Korenicu i Vodice, hrvatske vrijednosti o kojima su do sada samo čuli ili čitali, a sada svojim očima vidjeli u živo i nisu mogli vjerovati, što su sve Hrvati kroz svoju burnu povijest doživjeli i proživjeli, ali i kakve sve ljepote ima Lijepa naša domovina.

U Zrinu su razgledali Utvrdu Zrin, gdje im je Vičević govorio o obitelji Zrinskih i Frankopana čiji su članovi došli živjeti i u Čakovec. Razgledali su i crkvu Marije Magdalene koja je u svojoj povijesti često bila meta ponajprije turskih i srpskih, a potom i drugih barbara. U hrvatskom kraljevskom gradu Kninu o Domovinskom ratu i Vojno redarstvenoj akciji Oluja izletnicima je govorila kustosica Zoja Radić, koja je izrazila zahvalu i zadovoljstvo što su Selniščanci pohodili Knin, simbol hrvatske domovnosti i opstojnosti.

Potom su obiđeni i razgledani Nacionalni park Krka, Korenica, Pakovo Selo, Vodice i još poneka mjesta. Načelnik Vičević nastavlja upoznavati, prvo svoje žitelje, a onda i mnoge druge s hrvatskom poviješću i zbiljom. Tako 24. listopada u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec suorganizira prikazivanje filma o tragediji Hrvata u Sloveniji nakon II. svjetskog rata, a potom u povodu Dana Grada Vukovara 18. studenog u Selnici organizira niz događanja, od polagnja vijenca i paljenja svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima, književne večer i prikazivanja filma, a sve navezano na teške dane Vukovara, njegovih branitelja, među kojima su bili vitezovi našeg zavičaja, te žitelja koji su podnijeli ogromne žrtve za slobodu Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije