glazbeni vikend

FOTO Lijepom našom i MEF u Orehovici, evo tko sve nastupa

Na 16. MEF-u će nastupiti 7 pjevača iz Međimurja te niz poznatih imena hrvatske estrade. Dan ranije, u Orehovici će se snimati i emisija 'Lijepom našom'

U srijedu, 17. listopada održana je press konferencija uoči 16. Međimurskog festivala ‘Ljubo Kuntarić’ te je predstavljen dvodnevni glazbeni vikend u Orehovici. Mnoga poznata imena ove će godine nastupiti 15. i 16. studenog u emisiji “Lijepom našom” i MEF-u, kojeg ove godine zajednički organiziraju Općina Orehovica, Međimurska županija i Organizacijski odbor međimurskog festivala ‘Ljubo Kuntarić’.

Nakon mnogo mjesta u Međimurju u kojima se održalo snimanje ‘Lijepom našom’ i MEF, ove godine je došao red na Općinu Orehovica. Snimanje serijala ‘Lijepom našom’ održat će se 15. studenog u dugoočekivanoj, novoj sportskoj dvorani u Orehovici, dok će dan kasnije biti održan MEF s početkom u 19 sati.

– Snimanje serijala ‘Lijepom našom’ do sada nije bilo moguće zbog nepostojanja dvorane, iako smo nudili snimanje na otvorenom. Sada u novoj dvorani možemo upriličiti jednu kvalitetnu, zabavnu emisiju u našem selu, Općini na dobrobit svih žitelja Općine Orehovica, ali i svih ljudi iz Međimurja, rekao je Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica te istaknuo kako će snimanje serijala i održavanje MEF-a puno značiti za njih te vjeruje kako će se odazvati velik broj ljudi, koliko će dozvoliti kapacitet dvorane.

Ove godine napravljena je određena transformacija u odnosu na ostale godine. Puno truda uloženo je u biranje samih izvođača koji mogu iznijeti pjesme i tekst karaktera, pisanih u modernim aranžmanima.

– Na ovaj način želimo pokrenuti autore sa sjevera, posebno iz Međimurja jer više od 100 godina nisu pisane pjesme o međimurskom kraju te je ovo prva godina MEF-a, novi val kojim želimo da autori svojim pjesmama iznesu vrednote Međimurja, za koje ja smatram da smo ‘über alles’, jer znam koliko mi Međimurci vrijedimo, rekao je Mirko Švenda Žiga.

Rajko Dobošić, izvršni direktor MEF-a, istaknuo je kako su sada ovom transformacijom postigli nešto o čemu pričaju dugi niz godina. U tom segmentu prikupljanja pjesama puno vremena i truda posvetio je Mirko Švenda Žiga, umjetnički direktor MEF-a.

– Odabir skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izvođača nije bio nimalo lak posao. Ja, kao pjevač, sam tražio da budu kvalitetni izvođači i kvalitetni pjevači. Od pristiglih pjesama odabirali smo pjesme koje veličaju Međimurje, sjeverni kajkavski kraj, Muru i Dravu, rekao je Mirko Švenda Žiga i istaknuo kako pozivaju sve autore tekstova i glazbe, koji bi pisali ili pišu nek veličaju Muru i Dravu, kao što to čine drugi krajevi poput Dalmacije koji s ponosom pjevaju o kamenu, kršu i maslini.

Ove će godine na MEF-u nastupiti sedam pjevača iz Međimurja te niz poznatih imena hrvatske estrade. Sveukupno će se predstaviti 17 izvođača, a skladbe će biti raznolike, od rock’n’roll-a do etno ozračja te će u aranžmanu pjesama biti zastupljen barem jedan tradicionalan međimurski instrument kao što su truba, tambura ili violina.

Uz festivalski orkestar koji će voditi Damir Rodiger, ove će se godine predstaviti Mario Rucner, Klapa Kampanel, Željko Kermek Kerma, Ento duo Goga&Željko, AndrejaGoran Šafarić, Martina Majerle, Angeline, Ogenj, Mario Mustač, Ivica Jurgec, The Fusion, Anja Ištenić, Mladen Kos, Auswinkel muzikanti, Bojan Jambrošić, Dijana Zubić i Gordana Ivanjek Tušek.

Sedamnaest skladbi bit će u konkurenciji za Grand Prix Festivala te će se dodijeliti četiri nagrade – za glazbu, tekst, aranžman i interpretaciju. O tehničkim stvarima govorio je Robert Guterman, tehnički direktor, koji je naglasio kako će pozornica u maloj dvorani biti moderno uređena s puno LED svjetlosti te će uz odličnu rasvjetu i zvuk biti napravljen lijep ugođaj u kojem će gledatelji moći dodatno uživati.

Ulaznice će biti u prodaji od 1. studenoga po cijeni od 40 kuna, a planirano je u dvoranu smjestiti oko 800 posjetitelja.

– Pozivamo sve one koji vole pjesmu i Međimurje da se odazovu festivalu i da zajedno budu s nama dio novog festivala, rekao je Rajko Dobošić za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije