POLICIJSKA PREVENCIJA

Razgovor s Danijelom Mikulićem: Međimurska policija na vrhu prevencijske piramide

Danijel Mikulić, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske, u analizi nedavno održanog Sajma sigurnosti i prevencije u Čakovcu.

Prije nekog vremena u Čakovcu održani Sajam sigurnosti i prevencije, a u realizaciji Policijske uprave međimurske i njenih partnera, pokazao je nama laicima kako međimurska policija iz godine u godinu raste u svim segmentima svoga djelovanja. Da je tome doista tako, uvjerio nas je i razgovor-analiza na temu ovogodišnjeg Sajma. Naš sugovornik i jedan od najmjerodavnijih za tu temu bio je Danijel Mikulić, voditelj Službe kriminalističke policije PU međimurske.

Osvrt na ovogodišnji Sajam sigurnosti prevencije?

Ove godine “Sajam prevencije i sigurnosti 2018 ” održan je u petak, 21. rujna od 10 do 16 sati u Čakovcu, u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec i na sportskim terenima SRC “Mladost” u Čakovcu. Ovaj, prema svojim sadržajima prepoznatljiv i jedinstven sajam, peti puta za redom organizirala je Policijska uprava međimurska u suradnji s partnerima, Vijećem za prevenciju Međimurske županije i Vijećem za prevenciju Grada Čakovca – kazao je u uvodu naš sugovornik istaknuvši dalje:

– Sajam je rezultat snažne suradnje lokalne zajednice i policije, ima i međunarodni karakter, pa su tako na Sajmu bila i policijska izaslanstva iz Mađarske i Republike Slovenije, a od domaćih snaga, policajci iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske i Međimurske županije te Ravnateljstva policije koji su posjetiteljima predstavili raspoloživu tehniku koju koriste u svakodnevnom radu i upoznali ih s nizom korisnih i edukativnih preventivnih aktivnosti- rekao je te dodao kako su zanimljive vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirali  čakovečka Javna vatrogasna postrojba i Područni ured Državne uprava za zaštitu i spašavanje.

Atraktivne pokazne vježbe za sve posjetitelje prikazali su pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske i motociklisti iz triju susjednih policijskih uprava. Vježbu prezentacije evakuacije i spašavanja u slučaju potresa (urušavanja zgrade) prikazali su pripadnici Stožera civilne zaštite Grada Čakovca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Policijske uprave međimurske.

Uz to, policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu iz Policijske uprave međimurske u suradnji s Protueksplozijskom službom uprave policije prezentirali su protueksplozijske uređaje i opreme te rad EOD robota. Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ” Ivan Vučetić ” iz Zagreba u suradnji s kriminalističkom tehnikom Policijske uprave međimurske predstavili su razne forenzične metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja (“Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari”).

Putem simulatora prevrtanja i sudara kojeg je osigurao  Autoklub Čakovec, posjetitelji su mogli ispitati ulogu i važnost sigurnosnog pojasa prilikom prometne nesreće. Svakako, u najatraktivniji dio program sajma bila je pokazna vježba tzv. “repeling i dolazak helikoptera MUP-a, koji je nadlijetao područje grada Čakovca, a posjetitelji su ga mogli razgledati na sportskim terenima SRC “Mladost”, u Čakovcu– detaljno je opisao tijek događanja.

Dodao je kako je za naše najmlađe posjetitelje organiziran  veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica. U nekima od njih mogli su se upoznati s zanimanjem policajac, spoznati kako je policajac dobar prijatelj i pomagač, prepoznati i zaštiti se od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno upravljati biciklima i mnogim drugim edukativnim sadržajima. Ujedno, glumci MAK teatra iz Zagreba kroz magiju i zanimljivu scensku prenijeli su djeci osnovna znanja o prometnoj kulturi.

Usporedba s lanjskim Sajmom?

– ‘Sajam sigurnosti i prevencije 2018.’ ove godine okupio je do sada najveći broj od 58 izlagača te taj broj raste iz godine u godinu što je posebno važno s aspekta prevencije u našoj županiji.

PU međimurska je o tome vodeća u RH, zbog čega?

– Pokazatelj da je Sajam uspio i zbog toga je vodeći u Republici Hrvatskoj, jer je na jednom mjestu okupio sve relevantne regionalne čimbenike koji se u svom radu bave prevencijom, zaštitom i sigurnošću građana. Obzirom na određena sigurnosna događanja u našoj sredini i na ovaj način se želi utjecati na cjelokupnu zajednicu, na uključivanje i prihvaćanje  mjera prevencije, pa i kroz samozaštito ponašanje, kao bitan segment doprinosa pojedinca s ciljem poboljšanja aktualnog stanja sigurnosti.

Nije izostala pohvala ministra Božinovića?

– ‘Sajam je već postao prepoznatljivo obilježje Međimurske županije, a vjerujem da će zaživjeti kao vrijedan dio tradicije ovog kraja koja promovira nužnost sinergije čitave zajednice na izgradnji sigurnog i mirnog životnog okruženja’ – rekao je ministar prilikom posjete Sajmu. Ministar Božinović naglasio je u svom obraćanju kako mu je čast  biti u Međimurskoj županiji, kao sudionik ovog jedinstvenog preventivnog sajma, kojim se još jednom potvrđuje da je međimurska policija pri vrhu u inovativnosti i kreativnosti preventivnog djelovanja. “Sajam sigurnosti i prevencije” već je postao prepoznatljivo obilježje Međimurske županije. U obraćanju medijima ministar je pohvalio interakciju policije i lokalne zajednice kao i rad policije s ostalim akterima sajma, s mladom populacijom, naglasivši da je ovaj Sajam zasigurno jedan od najboljih u Republici Hrvatskoj.

Kako je Sajam prihvaćen od građanstva?

– Sajam pruža jedinstvenu priliku svim građanima da se upoznaju s radom i opremom policije, kao i sa svim subjektima u društvu koji se bave prevencijom, zaštitom i sigurnošću građana. Građani su prihvatili poziv da sa obiteljima, rodbinom i prijateljima i posjetili mnogobrojne aktivnosti koje je pružio “Sajam sigurnosti i prevencije 2018.” te su svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznali značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.

Prevencije koje se provode u sklopu PU međimurske je na visokoj razini. Kako je tumačite?

– U sklopu Sajma provedene su različite preventivno-edukativne interaktivne radionice policije i partnera prvenstveno namijenjene učenicima, ali i njihovim roditeljima, nastavnicima te široj javnosti. Sajam je prilika da uz Policijsku upravu međimursku svi sudionici iz domene sigurnosti i prevencije, interaktivno sudjeluju i ostvare međusobne kontakte, prezentiraju građanima svoje djelovanje, tehnike i sredstva koja koriste u svom svakodnevnom radu, s ciljem sprječavanja rizičnih situacija, odnosno promicanja i pružanje potpore aktivnostima prevencije u različitim segmentima života. Takve se aktivnosti u Međimurskoj županiji održavaju tijekom cijele godine i tu je vidljiva važna uloga prevencije koju promovira Policijska uprava međimurska i koja se odražava i na ukupno stanje sigurnosti.

Prevencija u dijelu Vaše službe-resora?

– Policijska uprava je tijekom proteklih godina, otkako je u Ministarstvu unutarnjih poslova oformljena linija rad prevencije, osmislila i sprovela u djelo više uspješnih preventivnih projekata, programa i akcija. Samo neki od uspješnih projekata su Coolijada, Zaštitimo svoj bicikl, Biciklističke ophodnje, Zajedno do veće sigurnosti, osnovana je prva Zaklada za prevenciju u RH, Mobilni preventivni centar policije,  pa tu je i dakako Sajam sigurnosti i prevencije- rekao je i dodao kako se  uz te projekte provode uspješni projekti koji su oformljeni na razini ministarstva, kao što su Manje oružja, manje tragedija, Imam izbor, Alkohol nije cool, Živim život bez nasilja, Zdrav za 5 i mnoge preventivni projekti iz domene cestovnog prometa. 

Svi ti projekti dobro su poznati međimurskoj javnosti, a mnogi od njih nakon niza godina provođenja, polučili su dobre rezultate (smanjuje se broj krađa bicikala, smanjenje broja imovinskih delikata, već nekoliko godina unatrag dobra statistika vezana za prometne nesreće, odnosno stradavanja u prometu koja je doduše ove godine malo narušena no odmah su se počele primjenjivati i preventivne i represivne mjere radi poboljšanja stanja) – opravdao je njihovo pokretanje te sa zadovoljstvom konstatirao:

– Takvi rezultati prepoznati su u ravnateljstvu policije, ali i u inozemstvu. Njemačka policija upravo zbog takvih dobrih rezultata donirala je za provođenje projekta Mobilnog preventivnog centra policije, potpuno opremljeni kombi i ove godine i dodatnu opremu u vrijednosti iznad 50.000 kuna. Radi se o vozilu koje je opremljeno kao “putujući ured ” i njime policijski službenici obilaze Međimurje, ali i druga mjesta, na poziv ostalih policijskih uprava, Zagreb, Varaždin, Sisak, Vukovar, Osijek i dr. te građanima prezentiraju preventivne projekte (lakša dostupnost policije građanima). Mislimo da je potrebno i tu napomenuti da je to jedini takav mobilni centar u Republici Hrvatskoj, doniran upravo PU međimurskoj, temeljem najboljeg nominiranog projekta za donaciju, vrijednosti s dodanom opremom preko 450.000 kuna. 

Usporedba rezultata, jučer, danas?

-Svake godine razvijamo i unaprjeđujemo preventivne aktivnosti kako bi poboljšali stanje sigurnosti na području naše županije.

Zasluge za uspješnost i ovogodišnjeg sajma pripadaju?

– U Policijskoj upravi međimurskoj u Uredu načelnika, ustrojena su radna mjesta policijskih službenika za prevenciju pod direktnim rukovodstvom zamjenika načelnika policijske uprave, oni su i najzaslužniji za uspješno planiranje, pripremu i samu operacionalizaciju Sajma. Potom su to i svi zaposlenici Policijske uprave međimurske koji se po potrebi angažiraju na pripremi i provođenju sajma te naravno partneri Vijeće za prevenciju Međimurske županije i Vijeće za prevenciju Grada Čakovca, kao i svi dionici te građani.

U sklopu manifestacije se je birao “Naj policajac” u vašoj PU. Zbog čega je taj izbor izostao?

– Ističem da policijske službenice i policijski službenici svakodnevno obavljaju odgovorne i mnogo puta teške zadaće te su nebrojeno puta i u opasnim situacijama. Njihov rad je temelje uspješnosti rada cijele Policijske uprave međimurske i to se posebice cijeni.

Tijekom ove godine nisu zabilježeni izraziti slučajevi spašavanja života ili drugih većih poduhvata pa je, nažalost, ove godine izostala akcija “Naj policajac”. Nadam se da će se prigoda za akciju nastaviti u godinama pred nama. No, to ne umanjuje zaslužnost policijskih službenika za dobro i odgovorno obavljene zadaće zbog čega su temeljem Pravilnika o vrstama nagrada, medalja, priznanja i zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova, a kako se prigodne nagrade dodjeljuju pojedincima ili skupini za djelo ili izvedenu akciju kojima se osobito doprinosi zaštiti života, prava, sigurnosti i nepovredivosti osobe ili zaštiti imovine i drugih policijskih poslova tijekom 2018. godine novčanim nagradama nagrađeni su policijski službenici: Policijske postaje Prelog: Vjeran Horvat, Tomislav Grubić, Ljubomir Levačić, Zdenko Hrgović. Policijske postaje Čakovec:  Stojan Bogdan i Ivica Goričanec, Policijske postaje Štrigova:  Srećko Fajfar i Kristina Horvat, Policijske postaje Mursko Središće: Martina Zadravec, Postaje prometne policije Čakovec: Miljenko Zorković, Marko Prekupec, Darko Šalamon i Mario Poljaković, Interventne jedinice policije: Dejan Kovačić i Tomislav Molnar, Službe kriminalističke policije: Mario Bukovec, Alenka Hošnjak, Luka Videc, Davor Trstenjak i Saša Rihtarec – iznio je detaljno te dodao kako  je ove godine ministar na prijedlog glavnog ravnatelja, odnosno načelnika Policijske uprave međimurske iznimno u viša zvanja od njihovih osobnih zvanja (koji su tijekom izvršenja službene zadaće iskazali iznimnu hrabrost i požrtvovnost te pri tome zaštitili druga temeljna prava čovjeka ili sačuvali imovinu veće vrijednosti i na taj način dali poseban doprinos ugledu policije ili koji je postigao iznimne radne rezultate koji su izravno utjecali na učinkovito, stručno i profesionalno obavljanje policijskih poslova iz djelokruga Ministarstva) promaknuo policijske službenike iz Policijske postaje Čakovec Ivicu Goričanca u zvanje viši policijski narednik, Policijske postaje Prelog Daria  Ratkajca u zvanje samostalni policajac.

Također je u četvrtak, 4. listopada, povodom Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 2018. godinu odlikovala zaslužne djelatnice i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova. Ispred Policijske uprave međimurske visokim državnim odličjem odlikovana su trojica policijskih službenika i državna službenica, koji su se istaknuli svojom časnom i uzornom službom.

Odlikovani su Biserka Novak, daktilograf u smjeni u Policijskoj postaji Prelog, Ivan Habula, kriminalistički tehničar u Odsjeku kriminalističke tehnike, Branko Jakupak, policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika policijske uprave i Miljenko Vrbanec, načelnik Policijske postaje Mursko Središće. Na prijemu kod predsjednice Republike Hrvatske uz policijske službenike bio je i Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske.
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije