projekt vrijedan 1,5 milijuna eura

FOTO U Čakovcu predstavljen projekt kojim će zaživjeti sedam dvoraca, među njima i dvorac Zrinskih

Od sedam dvoraca, četiri su u Hrvatskoj. Čakovečki dvorac Zrinskih bit će pretvoren u muzej nematerijalne baštine, a to je tek jedan od investicijskih koraka

Hvalevrijedan projekt aktivne zaštite baštine održivim turizmom ‘Living Castles’ predstavljen je u četvrtak, 11. listopada na početnoj konferenciji u prostorijama Međimurskog veleučilišta Čakovec.

Riječ je o projektu koji uključuje sedam dvoraca od kojih se četiri nalaze u Hrvatskoj i tri u Sloveniji, a javnosti je isti predstavio voditelj projekta i prodekan za nastavu dr. sc. Mihael Kukec.

– Glavna ideja projekta je očuvanje kulturne baštine u dvorcima na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a to ćemo realizirati raznim aktivnostima poput prikazivanja zanimljivih priča o pojedinostima i osobama iz povijesti dvoraca koristeći se pritom suvremenom tehnologijom. To uključuje hologramske projekcije, VR i 3D tehnologiju, a sve to kako bi javnosti približili i učinili zanimljivijom povijest dvoraca – rekao je.

Glavni ishodi projekta su povećanje u očekivanom broju posjeta podržanim odredištima kulturne i prirodne baštine i ostalim atrakcijama te novi i poboljšani prekogranični proizvodi i destinacije održivog turizma integrirane prirode ili kulturne baštine, a predviđeno trajanje je 30 mjeseci.

Dvorci su spomenički i kulturno zaštićeni objekti, zbog čega je njihova namjena često rigidno određena, pa su promjene teške i skupe. Projekt će posvetiti puno pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom informacijskom i komunikacijskom opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima bolje iskustvo.

– Vrijednost projekta je 1.454.671,54 eura, a financiran je u iznosu 1.236.470,80 iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Međimursko veleučilište prihvatilo je vodeću ulogu u tom projektu, stoga kompletna provedba će se održati baš u ovim prostorima – istaknula je dekanica Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Nevenka Breslauer.

Projekt adresira pametnu ravnotežu očuvanja održivog korištenja kulturne baštine. Kako je integrirani turistički proizvod ciljno usmjeren i predviđa prilagodbu turističke ponude potrebama gostiju, troškovi očuvanja okoliša su manji, a koristi za lokalnu zajednicu veće.

– U proteklih 25 godina Međimurska je županija u najvećem investicijskom ciklusu ulaganja u kulturu. Projekti iz kojeg su povučena europska sredstva donose nam još jedan benefit u razvoju naše kulturne baštine, a naglasak je na razvoju povijesnog i kulturnog turizma. Čakovec posjeduje najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, a to je naš plemićki dvorac Zrinskih, gdje će cijela palača biti pretvorena u muzej nematerijalne baštine, a to je tek jedan od investicijskih koraka – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec i primijetio kako će ovaj projekt pozitivno utjecati na studente Međimurskog Veleučilišta te im omogućiti bolje upoznavanje mjesta u kojem studiraju.

Dok je Međimursko veleučilište u Čakovcu vodeći partner projekta, sudionici su i Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske redije d.o.o., Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja i Proteus d.o.o. ‘Living Castles’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije