MOTOCROSS MEĐIMURJE

VIDEO Ljubitelji adrenalinskih aktivnosti pokazali vještine na zahtjevnom terenu Gornjeg Mihaljevca

Da je i naš kraj pogodan za adrenalinske aktivnosti, dokazala je mlada ekipa zaljubljenika u ekstremni sport Motocross iz Međimurja, koja je jedno nedjeljno poslijepodne iskoristila za vožnju na području Gornjeg Mihaljevca, a najzanimljivije kadrove njihovih vratolomija zabilježio je hobi video snimatelj Sandro Herman iz Domašinca.

Iako ovaj sport nije još toliko prepoznat u Međimurju, u susjednim zemljama poput Slovenije i Mađarske izrazito je popularan. Razgovarali smo s članovima skupine koji su nam predstavili svoje aktivnosti.

Motocross je ekstremna vrsta sporta, gdje se adrenalin isprepliće s uzbuđenjem, a konstantno suočavanje s rizikom je neizbježno. Naziv sporta nastao je spajanjem engleskih riječi ‘motorcycle’ i ‘cross country’, a glavna aktivnost je vožnja po zahtjevnim i najčešće brdovitim terenima s prilagođenim motociklima. Vozilima u konstrukciji nedostaju pokazivači smjera kao i svjetla, a posjeduju i posebno oblikovane gume, stoga nisu namijenjena za vožnju u javnom cestovnom prometu. 

To je sport koji iziskuje fizičku i psihičku pripremu vozača, koji mora biti spreman na donošenje odluka u djeliću sekunde te djelovanje svom snagom.

– Za pravovremenu reakciju potrebno je imati kontrolu nad motociklom, koji teži nešto više od 100 kilograma. Također, sva osnovna oprema za zaštitu je poprilično teška, stoga u slobodno vrijeme vrijedi posjetiti teretanu i poraditi na snazi i kondiciji – ispričao je Nino Erić iz Domašinca te dodao kako se pri vožnji nužno zaštititi kacigom, rukavicama, prilagođenim čizmama kao i plastičnim oklopom, koji štiti najosjetljivije dijelove tijela.

Prijelomi, frakture i iščašenja tijekom vožnje uvijek su moguće, a s ozljedom se suočio i jedan od članova ove ekipe.

– Istina je da kad sjedneš za motocikl odgovaraš za sebe, zato je vrlo bitna koncentracija. Ljubav prema vožnji traje od malih nogu pa je iza mene već niz godina vježbe i sitnih ozljeda, ali najveća je bila napuknuće ključne kosti, što me natjeralo da ovakve aktivnosti na dva mjeseca ostavim po strani. Nijedna situacija me nije dovela do toga da ostavim ili zamijenim svoj hobi, samo me naučila nešto korisno za buduće postupanje u vožnji – rekao je Viktor Piščak iz Domašinca, koji se našalio kako je u djetinjstvu već njegov prvi susret s motorom završio u prvom jarku. 

U spomenutom videu, vještine su pokazali i Danijel Toplek iz Male Subotice te Mario Kovač i Matija Srnec iz Belice, dok je sve scene u priču spojio njihov dugogodišnji prijatelj.

– U slobodno vrijeme amaterski se bavim snimanjem i video montiranjem. Volim se naći u dinamičnoj atmosferi, koja se može dobro uprizoriti u videu, stoga je ovo bio odličan izazov. Sve smo brzinski i spontano dogovorili, a nakon nekoliko sati uređivanja snimaka dobio sam finalnu priču koju je ‘napisala’ ova ekipa, a vrijedi je i pogledati.

Potpuno je drugačiji doživljaj kad oni sebe vide na snimkama, s druge strane objektiva, gdje mogu vidjeti gdje griješe i ispraviti pokrete – ispričao je Sandro Herman koji ističe da je rad na ovoj temi bio zanimljiv izazov te da ekipu s videa čine karakterno oblikovani mladi ljudi prilagođeni ovakvim ekstremnim aktivnostima.

Video pogledajte u nastavku:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije