prva gastroskopija u općoj anesteziji kod djece

Dr. Igor Šegović: ‘Cilj mi je da djeca u Međimurja imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu’

11. rujan 2018. godine zacijelo će ući u povjesnicu Pedijatrije Županijske bolnice Čakovec kao i ustanove u cjelini. Toga dana je kod jedne 6-godišnje djevojčice napravljena gastroskopija u općoj anesteziji, postupak na koji se je dugo čekalo u ovoj ustanovi

– Put je bio dug od nabavke novog modernog uređaja do prve pretrage u općoj anesteziji. Naš tim, anesteziolog, anesteziološki tehničar, pedijatrijska sestra za endoskopiju, sestra za njegu pacijenta nakon zahvata, dječji gastroenterolog – kazao je Igor Šegović dr. med., spec. pedijatarije, subspec. pedijatrijske gastroenterologije, stručnjak koji je predvodio ovaj tim u realizaciji spomenutog zahvata. Liječnik je to o kojem smo pisali u više navrata zbog njegove stručnosti, a posebno smo isticali kako je to liječnik kojeg djeca posebno vole.

Danas mu je  36 godina. – Živim i radim u Čakovcu, slobodno vrijeme kojeg nema puno obožavam provoditi na putovanjima, istraživanjima nepoznatog. Volim pomagati ljudima jer smatram da se dobro dobrim vraća. Potpredsjednik sam Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata te radimo na tome da upoznamo ljude/pacijente sa njihovim pravima te što raditi u slučaju da su im prava zakinuta. Kada stignem održim predavanja iz područja dječjeg zdravlja i bolesti te nastojim ljude upoznati sa bolestima djece te želim približiti pedijatriju ljudima – kaže o sebi naš ugovornik, a pitajući ga stručnu biografiju će reći:

– Gimnaziju sam završio u Čakovcu, ostalo školovanje sam proveo u Zagrebu. Radim kao specijalist pedijatrije, subspecijalist dječje gastroenterologije u Županijskoj bolnici Čakovec. Jedno od najljepših radnih mjesta do sada bio mi je Zavod za hitnu medicinu Čakovec gdje rade predivni ljudi.. 

Kakve su bile dosadašnje gastroskopije i što su one pričinjavale malim pacijentima?

– Na Odjelu pedijatrije ŽB Čakovec se već dugi niz godina rade razne pretrage iz područja dječje gastroenterologije. Zahvaljujući primarijus dr.Jungvirht, koja ih je uvela, spašeni su mnogi životi djece koja su došla u stanju teške pothranjenosti ili nekontrolirane celijakije. Radilo se s uređajima koji su u to vrijeme bili dostupni. Pretraga nije ugodna nama odraslima, a kamoli maloj djeci kojima je svaka pretraga stresna, a naročito gastroskopija. No, sada imamo uređaj za koji mi i sama djeca kažu da nije ‘prestrašan’ – objašnjava.

Kako je dugo tinjala ideja o provedbi gastroskopije u općoj anesteziji?

– Ideja o provedbi gastroskopije kod djece u općoj anesteziji je uvijek postojala. Tijekom specijalizacije Zagrebu u  Klaićevoj i KBC Rebro. Od tada sam razmišljao i imao za cilj pokušati uvesti takav rad i kod nas. Tijekom subspecijalizacije sam došao u kontakt s takvim načinom pretrage u Klinici za dječje bolesti. No, na uvođenje anestezije su me najviše nagnali roditelji sa svojim pričama o tome što su oni proživljavali tijekom pretrage čekajući svoju djecu te djeca koja su mi prepričala kakvo je to iskustvo.

Kako ste se osjećali tog 11. runja?

– Svakodnevno obavljamo niz pregleda i suočavamo se s najrazličitijim slučajevima koji nas često i rastuže. Mogu reći da sam sada bio zadovoljan i ponosan. No, i mi smo tu na početku, svi se zajedno educiramo i radimo na sebi da bi svakim danom pretrage obavljali što bolje na dobrobit djece. Mogu reći da sam bio zadovoljan i ponosan jer smo svi zajedno uveli takvu vrstu pretrage u našu Županiju, u našu Bolnicu. Kad se sjetim svih koji su se angažirali oko toga mogu im reći u ime svih malih pacijenata jedno veliko hvala – ponosno će. 

Da bi obavili taj zahvat posebnu zahvalnost treba prepisati…

– Zahvalio bih se svima koji su na bilo koji način pridonijeli nabavci gastroskopa. Najviše onim ljudima koji su davali svojih 5 kuna kada je Udruga Veliko srce malom srcu sa gđom. Prebeg na čelu pokrenula akciju. Kasnije je bolnica preuzela skupljanje donacija i skupilo se dosta novaca za uređaj. Ravnatelj dr. Robert Grudić i rukovoditelj Odjela pedijatrije dr. Dejan Balažin od samih su početaka podupirali akciju te su nesebično sudjelovali u svim akcijama skupljanja novaca za uređaj zajedno sa sestrama Odjela pedijatrije i ostalima.

Da bi se opća anestezija uvela potrebno je imati suradnju s anesteziolozima. Naši anesteziolozi su odmah izrazili pozitivno mišljenje o tome iako su i sami preopterećeni svakodnevnim poslom. Prvu opću anesteziju za gastroskopiju je radila dr. Musić Mulaomerović. U timu za gastroskopiju se nalazi još anesteziološki tehničar, pedijatrijska sestra za gastroskopiju, sestra koja nastavlja njegu pacijenta nakon pretrage. Potrebno je još imati i pedijatrijskog gastroenterologa koji obavlja pretragu. Zahvalio bih se i glavnoj sestri pedijatrije Dijani Farkaš i pedijatrijskoj endoskopskoj sestri Mariji Klobučarić koje su prošle endoskopiju od samih početaka kada su satima sjedile uz pacijenta da bi se dobio uzorak sluznice crijeva, a sada se stalno educiraju i pridonose između ostalog razvoju dječje gastroenterologije na našem odjelu.

Kako  se osjeća pacijentica?

– Sada je dobro i vidjet ćemo se na kontrolnom pregledu, no moram još jedanput istaknuti kako je vrlo dobro podnijela zahvat.

Poruka i preporuka roditeljima za eventualne takve zahvate…

– Ukoliko dijete ima tegobe koje upućuju na moguću bolest probavnog sustava otiđite na pregled nadležnom liječniku. Potom će liječnik prosuditi treba li dijete pregled dječjeg gastroenterologa. Ne treba se bojati pretraga na našem odjelu jer se trudimo biti maksimalno pažljivi i raditi pretrage sa nanošenjem što manje bolova tijekom tih pretraga. Lijepo je vidjeti da nam liječnici primarne zdravstvene zaštitite iz susjednih županija šalju djecu na pregled jer to znači da smo stekli njihovo povjerenje. Ukoliko neka stanja premašuju naša znanja i mogućnosti tada konzultiramo kolege sa Klinika u Zagrebu koji nam potom preuzmu pacijente sa težim bolestima. Bez njih nam ne bi bilo lako raditi.  Naglasio bih da pretrage treba raditi samo kada su indicirane, a ne gomilati broj pretraga da bi liječnik bio “bolji” doktor.

Kako bi Vi slikovito nazvali taj dan u Vašoj liječničkoj karijeri?

– Ako kažem ništa posebno onda ću lagati. Meni je to bio jedan lijep dan kojeg ću zauvijek pamtiti jer smo pokazali i dokazali da možemo zajedničkim snagama uvesti i raditi neke pretrage kod nas. Ako se školujemo u Zagrebu toliko dugo onda moramo neke postupke donijeti u Međimurje. Uvijek ponavljam da mi je cilj da djeca iz Međimurja imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu te da što manje moraju odlaziti tražiti pomoć u druge ustanove. 

Imate li još nešto važno istaknuti, poručiti?

– Bitno je napomenuti da s novim aparatom radimo gastroskopije kod djece na više načina. Jedan je u lokalnoj anesteziji (pošprica se s anestetikom po ždrijelu), a drugi je u općoj anesteziji. Bez suradnje anesteziologa ne bi bili u mogućnosti raditi opću anesteziju. Mi smo svjesni svojih mogućnosti, znamo koja stanja možemo zbrinuti, a koja ne možemo i tada šaljemo pacijente na zbrinjavanje u druge ustanove. Trudit ćemo se i dalje poboljšati svoj svakodnevni rad – poručio je naš sugovornik. Ima li nešto ljepše od posljednje rečenice?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije