USPJEŠNI MEĐIMURCI

Matija Bogdan u svojoj čakovečkoj tvrtki osmišljava softverska rješenja za svjetska tržišta

Matija Bogdan postao je jedan od najpriznatijih ne samo međimurskih nego i hrvatskih IT stručnjaka, a tek je na početku iznimne karijere

Matija Bogdan, rodom iz malog mjesta Tupkovca, koji je već od ranih srednjoškolskih dana ostvarivao zavidne rezultate u tehničkim znanostima, prije nekoliko je godina pokrenuo svoju tvrtku u Čakovcu. U cWebSpaceu s kolegama osmišljava softverska rješenja koja tvrtkama pomažu u poslovanju, a gotovo sve proizvode izvoze na američko tržište. Zato je postao jedan od najpriznatijih ne samo međimurskih nego i hrvatskih IT stručnjaka, a tek je na početku iznimne karijere. 

Tijekom studentskih dana ponuđen mu posao u Microsoftu

Matija je od ranog djetinjstva bio zaljubljenik u računala pa je nakon osnovne škole upisao Tehničku školu u Čakovcu, smjer računalni tehničar. Zbog odličnih rezultata nakon mature je mogao birati među upisima na najbolje hrvatske fakultete, no ipak je odlučio svoje visoko obrazovanje nastaviti u susjednoj Sloveniji. Upisao je studij informatike i tehnologije komunikacija na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko u Mariboru. 

–  Uvidio sam da je sustav školovanja u Sloveniji jako sličan onima u ostalim sustavima diljem Europe. Slovenija jako puno ulaže u svoj obrazovni sustav, te samim time prate najnovije trendove i tehnologije. Pošto se računarstvo i informatika jako brzo razvijaju, odlučio sam upisati FERI baš zbog toga što prate razvoj tehnologija i što imaju se jako usredotočuju i na praktični dio, što u Hrvatskoj baš i nije slučaj – pojašnjava nam Matija. 

Kako je već od 15. godine sudjelovao u izradi velikih projekata i ostvarivao iznimne rezultate, još mu je kao studentu ponuđeno radno mjesto u Microsoftu, jednoj od najboljih svjetskih tvrtki na području IT-a. 

–  No meni se taj put činio prejednostavnim. Odmah se zaposliš, imaš odlična primanja, radiš osam sati dnevno i sve je divno, no tu nema nikakvog rizika i uzbuđenja. Nikada nisam išao linijom manjeg otpora. S vremenom bi mi to sigurno dosadilo i zato sam odlučio nastaviti svojim putem – ističe Matija. 

Otvorio vlastitu tvrtku u Čakovcu 

Kako se glas o njegovom radu širio njegovim sektorom, primao je brojne upite o programiranju posebnih, složenih stvari koje su bile potrebne kompanijama diljem svijeta. Odlučio je da mora nešto poduzeti po tom pitanju. Prihvatio je ponude i potom krenuo u proces otvaranja vlastite tvrtke. Tako je nastao CWebSpace, tvrtka koja okuplja vrhunske mlade stručnjake na projektima vezanima uz internet i programska rješenja za mrežno poslovanje.  Čak 98,4 posto svojih proizvoda tvrtka izvozi na američko tržište. 

– Naša tvrtka je relativno mlada, a samim time okupljamo i mladi tim stručnjaka koji imaju veliko i kvalitetno znanje u najnovijim tehnologijama. Primarni posao nam je razvoj i proizvodnja posebnog softvera i web sustava koji našim klijentima automatiziraju i poboljšavaju poslovne procese. Radi li se o online sustavima za prodaju ili primjerice o sustavu za praćenje proizvodnje, najnovijim standardima, znanjem i tehnologijama, možemo riješiti sve probleme s kojima se naši klijenti suočavaju – pojašnjava nam direktor tvrtke. 

Ovakav poslovni put je nešto o čemu je Matija sanjao još u prvim razredima osnovne škole pa ga u njegovom naumu ne mogu spriječiti ni svakodnevne prepreke s kojima se susreće kao poduzetnik u podosta nestabilnoj poduzetničkoj klimi kao što su nameti, birokracija, rokovi i naplata. 

Želja za unaprjeđenjem tehnologije u hrvatskim tvrtkama 

No zadovoljni klijenti i ranije spomenuta činjenica o izvozu rješenja na područje Sjedinjenih Američkih Država cijelom čakovečkom timu daju do znanja da proizvode vrhunska i sofisticirana rješenja, što je i Matiji najveća motivacija za svaki novi radni dan. Zato namjerava nastaviti započetim smjerom, a pritom su mu najvažnija dva cilja. 

– Prvi cilj mi je da znanje i napredne tehnologije koje se koriste u inozemstvu implementiramo kod naših tvrtki u Hrvatskoj. Svaka tvrtka zavrjeđuje korištenje moderne tehnologije, pametnih i prilagođenih rješenja jer će si time olakšati poslovanje, ubrzati procese te biti stabilnija i konkurentnija kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Drugi cilj mi je da ljudima koji rade ili koji će raditi kod nas stvorim temelje i uvjete rada koji se mogu uspoređivati onima u zapadnim zemljama. Jedino tako svi možemo napredovati – zaključuje Matija Bogdan. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije