VELIKI INTERVJU

Petra Novinščak je profesorica, institucija i knjiga nepročitana ali prolistana

Kada netko uspije u sredini i kojoj je rođen, živi i radi, onda uistinu mora biti osobiti, treba biti znalac, pragmatičar, sociolog, čovjek, pa i političar.

Petra Novinščak iz Svetog Martina na Muri, uspjela je u svojoj sredini što znači kako je dobra, uspješna, mudra, tolerantna i puna razumijevanja za sve ljude. Petru poznajem desetljeće i više i niti jednog trenutka se u njoj ne razočarah niti primjetih kako bi se ‘hulila’, poput drugih koji bio joj htjeli ravni biti, a ne mogu jer su robovi nekakvih 1,1 postotnih političkih stranaka i drugih okova.

Petra je profesorica, Petra je institucija, Petra je knjiga nepročitana ali prolistana. A o takvima nije lako pisati, pitati ih ili im sugerirati pitanja. Petra zna sve, kako što mjesna učiteljica treba znati, kao što to treba znati političarka s već dobrim iskustvom iskovanim uz legendarnog i ne zasjenjenog mentora Franju Makovca, kao što treba znati ravnateljica mjesne škole makar s pridjevkom v.d. i kao što treba znati inteligentna žena.

Na ovaj Veliki intervju naveli su me bakeri koje sam putujući kroz Sveti Martin na Muri vidio kod ulaza prema školi, i upalila mi se žaruljica iz ne tako davnog razgovora kako škola treba doživjeti određene pregradnje, dogradnje i športsku dvoranu. Pomislih, to je to i krenuh k Petri. Pitao sam je puno toga, premda bi mi trebala knjiga ako bih sve što me zanima napisati. Nisam je pitao je li imala ambicije postati općinska načelnica, kako je baš SDP odabrala za stranku kroz koju će djelovati, niti je li joj bolje Hažićevo ili Goričančevo vino.

Školstvo i škola njezina je stvarnost i zanimanje pa makar je ovog trenutka i predsjednica Općinskog vijeća, funkcija izazovna i ugledna, nema dvojbe kako joj je škola sve, te i stoga prvo pitamo o novostima i starostima Osnovne škole Sveti Martin na Muri, kojoj je povjereno da bude zamjenica Tomislavu Paljaku, koji je prešao u višu politiku, zamjenika varaždinskog župana.

I kod nas je jesenas učenika manje nego lani, obitelji odlaze iz Hrvatske

Trećeg rujna započinje nova nastavna godina, pak Petru pitamo kakvo je brojno stanje učenika, jer svjedoci smo kako uglavnom sve škole broje manje učenika nego prethodne godine i kako stanje u školama nije tako bajkovito kako to opisuju oni kojima je igranje brojkama jedino što znaju i na svoj mlin navlače situaciju.

– Evo spremni smo za novu školsku godinu, svi smo pomalo uzbuđeni i samo čekamo dječje glasove. Infrastruktura je spremna, no na žalost upisat ćemo troje učenika manje nego u proloj školskoj godini. Lani smo imali 206 učenika, a sada 203. Raduje kako ćemo imati dva prva razreda s 27 učenika, no ne raduje što ćemo imati 2 umjesto do sada 3 treća razreda, što će prouzročiti i višak učitelja.

Do toga je došlo iz razloga što su obitelji u potrazi za poslom odselili u Njemačku. To je bolna istina i stvarnost, što sada odlaze obitelji, nekada je otišao jedan član obitelji dok su djeca s jednim roditeljem ostajala ii čuvala dom obiteljski. Je li to novi i nemilosrdni raspad hrvatskog društva ne znam. Znam samo kako mi u školi i općini činimo najviše što možemo da ostvarimo kvalitetnu nastavu i kvalitetne uvjete bivanja učenika u školi.

Raste interes za učenje slovenskog jezika

Svetomartinska škola je kao i ona u Štrigovi jako blizu Sloveniji, a poznato je kako je Slovenija godinama i kada smo bili u jednoj državi vabila našu djecu u njihove škole, jer Slovenci znaju koliko su Hrvati iz Međimurja vrijedni i sposobni ljudi. Iz Štrigove djeca odlaze u slovenske škole, je li to slučaj i u Svetom Martinu na Muri?

– Ne, nitko tko je evidentiran kao kandidat za upis u našu školu je i upisan i koliko znam nitko ne hoda u slovenske škole, niti obrnuto. No, zanimljivo je što raste interes naših učenika za učenje slovenskog jezika. Lani je slovenski jezik učilo naših 54 učenika, a ovog trenutka za novu školsku godinu imamo 38 učenika – kandidata.

Vjerujem kako je to zbog blizine Slovenije, kao i imanje rodbine i prijatelja u Sloveniji. Je li to zbog nastavka školovanja jednog dana u Sloveniji ne bih mogla reći, ali želim vjerovati kako je to zbog prvih spomenutih razloga. Mi u Svetom Martinu na Muri stvaramo uvjete kako nitko ne bi trebao odlaziti, a još manje napuštati našu sredinu. Premda, treba imati na umu, kako smo mi dio EU i migracije su realnost.

Zadruga Tinček odlična, uvodimo i bio dinamički uzgoj

Svetomartinska škola jedan je od prvih Eko škola u Hrvatskoj, škola koja ima niz aktivnsoti i projekata kojima učenicima nadodaju nova saznanja, navike, pa i opredijeljenja.

– Školska zadruga Tinček funkcionira fantastično, sve programe uspješno provodimo, nadvisujemo nekakve norme i stalno smo među vodećima u Hrvatskoj. Ove godine voćnjak nam je jako dobro rodio i očekujemo nekoliko tona jabuka koje ćemo iskoristiti u školskoj prehrani. Učenike i zadrugu vode učiteljica Maja Radek Sklepić,a moram spomenuti Mladena Dobranića najboljeg voćara, koji pomaže kod obrezivanja te drugi poslova.

Dobro nam ide voćnjak bobičastog voća, od kupina, preko ogrozda, aronije i maline do lješnjaka i oraha. Imamo i školski vrt te cvijeće, što vode učiteljice Ksenija Perčić i Maja Goričanec. Sve više pozornosti posvećujemo bio dinamičkom uzgoju povrća, povezani smo s Centrom Rudolf Steiner, te obavljamo pokuse sadeći i sijući sjeme konvencionalnim načinom i biodinamičim smjernicama s primjenom sjetvenog kalendara.Uzgoj rotkvica jasno nam je pokazao kako biodinamički uzgoj ima niz prednsoti.

Caritas i Afrika idu dalje, a i informatika ide

Sve ustanove u Svetom Martinui na Muri imaju dobru ili izuzetno dobru suradnju sa Župom i župnikom prečasnim Ivanom Hercegom, što školi, općini i drugim udrugama i ustanovama daje dodatnu vrijednost, jer ovdje se živi bog očituje na svakom mjestu i za svaku dobro.

– Da, jako je dobra suradnja škole sa Župom i župnikom Ivanom, te se stalno ispomažemo, nadopunjujemo, sudjeljujemo na misnim školskim i općinskim slavljima pokazujući i poručujući, kako nam je iznad svega želja naše ljude činiti sretnijima, zadovoljnijima i jedinstvenijima. Evo, prvog školskog dana imamo Svetu misu z auspješan početak školske godine, a potom domjenak kod župnika. Suradnja se posebno očituje sa Župnim Caritasom, gdje pomažemo siromašnijima i potrebitijima kako bi i oni imali lijep Božić, Uskrs, Novu godinu i druge trenutke, kada se treba veselite, a oni sami si to u stanju sami nisu ostvariti. I tu smo onda mi, naši volonteri, naši učitelji i naši učenici.

Ponosna sam na projekt kolokvijalno nazvan ‘Afrika’ gdje preko volonterke u Keniji naše Tanje Jambrović pomažemo tamošnjoj djeci. Naša pak djeca neopisivo uživaju u spoznaji kako svojim uratcima koje potom prodaju i novcem koji dobiju pomažu uistinu potrebitima u ovoj afričkoj državi. Želim kazati i kako se stalno osuvremenjujemo u nastavi, pak smo tako skupa s općinom, projektorima opremili uičionice. Isto tako pohvaljujem i kumove škole, tvrtku PROMING, koji nam uvijek pomognu kada nam što zatreba, a sada pred početak škole, su nam poklonili klupice za odlaganje obuće učeničke.

Imamo i problema koje ćemo otkloniti

Čini se kako OŠ Sveti Martin na Muri, nema nikakvih problema, jer sve prije rečeno pohvalno j ei odvija se zahvaljujući školi koja pod vodstvom Petre Novinščak sve dobro odrađuje.

– Kako ne, imamo i mi problema, ali in nastojime riješiti i tu smo neslomljivi. Mi smo vjerojatno jedina škola u Međimurju koji na po pola radnog vremena imamo zaposlene tajnika i računovođu i to je problem. Želim u svom mandatu taj problem riješiti, jer nije riječ o pukom zapošljavanju ili kako to ružno se danas govori ‘uhljebljenje, nego o realnosti i potrebi. Sve je više projekata, koje treba učiniti, a to ne ide u pola radnog vremena.

Očekujem razumijevanje ministarstva i županije da se ovim vrijednim ljudima stvori puno radno vrijeme. Zbližujemo se s REDEAom, ACTom i NOBILISom kao partneri u projektima kojima ćemo ostavriti još kvalitetnije uvjete za naše učenike i djelatnike. Ostaje pitanje športske dvorane i jednosmjenske nastave i na tome maksimalno radimo, no u okviru svojih mogućnosti.

Nastavit ću rad na Halicanumu, Vijeće dobro radi, a jesam zaljubljena

Petru Novinščak, upoznao sam kao profesoricu-učiteljicu na proučavanju destinacije Dvori u Lapšini, navezano na čuveni buzdovan i ljubavnu priču, te kasnije na utvrđivanju postojanja Halicanuma, ostataka građevine koji bi trebale potvrditi kako je Sveti Martin na Muri svojevremeno bio grad pod Rimskom upravom.

Ima li Petra za sve ovo vremena, i ima li vremena za ljubav, jer mlada je i neudata žena. Kako se dugo poznamo, kako je iznimno poštujem i kako je kod svakog susreta pitam, ima li dečka, kada bude ženidba, pitam je i sada. Pitam i ima li načelnik Dražen Crnčec svoju ljubav. Priznajem, mnogi smo se nadali kako će se upravo ovo dvoje mladih profesora i političara jednog dana zaljubiti i par postati.

– Istina Bog, malo je sve stalo jer sam evo neočekivano postala školska ravnateljica i predsjendica Općinskog vijeća što iziskuje puno odricanja. Ali, neću pustiti Halicanum i nastavit ću proučuvati što je ovdje tražio, rekao i učinio Rimski Car Hadrijan, koji je našem naselju dodijelio titulu ili naziv Muncipij-središte trgovinsko i upravno. Sveti Martin na Muri, jednog dana možda i grad. Evo, sada vama jedna vijest, ako je još niste čuli. 

Ove godine obiliježavamo 550 godina kako je izgrađena naša župna crkva, a središnja svečanost bit će 11. studenog 2018. na blagdan Svetog Martina biskupa i na Dan općine. Općinsko vijeće funkcionira dobro, svi se mi poznajemo, prijatelji smo, želimo dobro svojim ljudima, međusobno se poznajemo i nema problema. Idemo zajedno i uspješno naprijed. Nastavljamo sve dobro što su oni prije nas uradili i započeli.

Jesam li zaljubljena i hoću li se udati uskoro. Evo, jesam, sretno sam zaljubljena u domaćeg čovjeka, a sve drugo budete znali na vrijeme, kako što znate i sve drugo o našoj općini i župi koje poznate i pratite. Što se načelnika Crnčeca tiče, morate pitati njega, a ja mislim kako je i on zaljubljen u jednu djevojku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije