LJUDI OKO NAS

Dragan Trstoglavec topnik zimi i ljeti

Vjerujemo kako se njegove kolege gardisti neće uvrijediti kažemo li da je on zaštitni znak Garde. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog prepoznatljivih, velikih i njegovanih brkova. Unatoč godinama rijetko izostaje s koje manifestacije Garde gdje Garda njen dionik

Zrinska garda Čakovec hrvatska je udruga osnovana 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski. Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje.

Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih. Vodeći se za time u Gardu se je učlanio Dragan Trstoglavec, danas 65-godišnji umirovljeni željeznički službenik iz Čakovca koji nerijetko ističe svoje korijene iz Kotoribe.

Stasom, a i svojim glasom, u startu je imao predispozicije da uđe u povijesnu postrojbu gardista, a koja djeluje u sklopu Udruge. U postrojbi se nalaze gardisti s topnikom i bubnjarskim orkestrom u povijesnim odorama iz vremena Zrinskih. Zrinska garda Čakovec iza sebe ima stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu gdje nerijetko čujemo njegov zvonki glas kada u sklopu traženog programa zna čitati oproštajno pismo Petra Zrinskog svoj supruzi Katarini, danas poznato kao Moje drago srce.
Draganovih ruku djelo možemo već gotovo deset godina čuti subotama točno u podne kada pucanj topa Garde označava kraj svečane ceremonije smjene straže i ophodnje gradom. Inače, smjena straže započinje mimohodom pripadnika Zrinske garde u pratnji bubnjara od starog grada do Franjevačkog trga, nakon čega na Trgu Republike dolazi do smjene straže kod spomenika Nikoli Zrinskom.
Kazao nam je kako posao topnika voli i da ne ‘puca’ samo kod smjene straže već se često ‘javlja’ na manifestacijama gdje se Garda pojavljuje. Smjena straže u ovim ljetnim uvjetima gardistima nije ni malo ugodna jer pored tereta odore moraju podnositi i terete visokih temperatura. Dragan kaže kako ga to ne opterećuje već ga dodatno motivira kada vidi mnoštvo, koje svjedoči njihovoj aktivnosti, a motiv mu je još i veći kada ih to mnoštvo promatra u laganoj, ljetnoj odjeći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije