ŽELEZNA GORA

FOTO Velikomešni ‘bejžulek’ Magdalene Panić

Jedan cvijet je velikomešni buket činio posebnim, a danas ga nažalost, jer je iščezao, imaju rijetki. O njemu par rečenica kazuje Magdalena Panić, vjernica iz Železne Gore

Katolička crkva u cijelom svijetu, pa tako i Crkva u Hrvata danas, u srijedu, 15. kolovoza slavi blagdan ili svetkovinu Velike Gospe, u Međimurju Velika meša, a zapravo blagdan Uznesenja Marijina na Nebo.

Vjernici na svete mise u svoje crkve i kapele danas donose bukete ili kitice cvijeća, kako bi izvanjski pokazali kako im je Blažena Djevica Marija i Rajski cvijet i Zora zlatna i Hrvatima posebno Kraljica Hrvata.

Buketi su složeni od više različitog cvijeća, vrtnog ili livadnog. Međutim, povijesno, za Sjeverozapadnu Hrvatsku i Srednju Europu, jedan cvijet je Velikomešni buket činio posebnim, a danas ga nažalost, jer je iščezao, imaju rijetki. O njemu par rečenica kazuje Magdalena Panić, vjernica iz Železne Gore.

– Ja, v buketi su bile vrtne rože, sablice, regine, marijine suzice i druge, vglavnem, enoletne roužice i saka ženska je imejla drugagše roužice, ke su dišale ili su sam lejpe bile. No, bejžulek, je imejla vsaka, ker je to cvejt posebnog vzgleda i deši i deši ne metre, kaj ne rečen na kilometre. Po poti de cirkve, ker se negda k međi pešice ili pak z beciklinom šlo, smo podehavale čiji bejžulek je lepše dišo. A i drugda se on nosio v žepi, v molitveni knigi, ali pak za lasima kaj je vse bilo dešeće. Nejga bilo parfemi ili tou za špricati ili mazati se pod pazduhom. Nego, ženske so se naharile z bejžulkom i dišale poar dni po jemi, rekla nam je Magdalena.

Dodala je kako su se i pojedini muškarci s bejžulkom naharili po ramenu ili podlaktici te šaki i mirisali. Ipak, muški su vjerni bili žganici, s kojom su se malo natrljali. I sve je bilo lijepo, pobožno, sveto, radosno, domaće, iz prirode uzeto. U nekim krajevima govore i bažulek ili bažuljek i nikako ne odgovara pojedinim napisima ili govorima kako je bejžulek ili bažul(j)ek zapravo bosiljak.

Bosiljak je došao u ove krajeve odnekud i začinsko je bilje u prvom redu. Bejžulek ili bažul(j)ek je vrtna ili divlja biljka – cvijet. Malo se naharite njime ili ga stavite u mali džep na sakou ili džepić košulje ili majice. Nama je Magdalena podarila ‘teglin z lejpim bejžulkom’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije