ljepote zavičaja

Proglašeni pobjednici literarnog natječaja udruge Mlada pera ‘Nikad ne bi pogodio!’

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj

Još jedan natječaj udruge Mlada pera uspješno je priveden kraju. Tema natječaja Nikad ne bi pogodio! bio je zavičaj, odnosno i osnovnoškolce i srednjoškolce upitali su: Što biste rekli jednom strancu da se pojavi u vašem mjestu i pita vas što je najvažnije u vašem kraju? Bez čega vaš kraj ne bi bio ono što jest?! Naravno, kao i uvijek, tražili su najkreativnije i najoriginalnije odgovore!

Jer ljepote nekog zavičaja najbolje se predstavljaju simbolima, a kada kažemo simbol, mislimo na simbol u najširem značenju te riječi pa to može biti osoba iz prošlosti ili sadašnjosti koja može i ne mora postojati, zatim određeni događaj, legenda ili običaj pa i objekt ili životinja!

Jer zavičaj nije samo prostor i ono što nas okružuje; zavičaj su ljudi, obitelj, zajednica pa i način razmišljanja te uvjerenja. Zavičaj nas je odgojio i oblikovao pa je ljubav prema zavičaju zapravo ljubav prema samome sebi i bližnjima, a razmišljajući o sebi i bližnjima otvara se i prostor da se bolje razumije i šira zajednica, a onda i svi ljudi svijeta.

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Ono što su izabrali kao najvažniji simbol zavičaja govori puno o tome kako razmišljaju o njemu, a onda posredno i o sebi i svom položaju u zajednici.
U današnje doba globalizacije iznimno je važno čuvati nacionalni identitet jer se događaju velika ispreplitanja različitih kultura, a da bismo naučili mlade da postanu građani svijeta prvo ih treba naučiti cijeniti svoju vlastitu kulturu i duhovnu baštinu, ali im pokazati i načine poštovanja različitosti drugih kultura.

Pisanjem o vlastitu zavičaju te čitanju drugih uradaka o drugim zavičajima potiče se razumijevanje i prihvaćanje razlika drugih kultura, odnosno čuva se i razvija nacionalna i duhovna materijalna i nematerijalna baština Republike Hrvatske te se potiče tolerancija različitosti.
Među osnovnoškolcima za najbolje radove, od prispjelih 28, odabrani su:
nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Brnistra Olivie Malbon (5.b, OŠ Fažana, mentorica: Izabela Kapustić)
nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Stora hiža Luke Zadravca (8.r, OŠ Gornji Mihaljevec mentorica: Lidija Novak Levatić)
nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Legenda o ljeljama Ivane Škegro (4.c, OŠ “Ivan Goran Kovačić” Đakovo, mentorica: Zrinka Funarić)
Žiri je odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:
– Mirila Jakova Lukića (4. r, OŠ Juraja Barakovića, Ražanac, mentorica: Ana Zekanović)
– Dika naše lipe Istre – ulika (danaska i negda) Ane Kuhar (7.a, OŠ Šijana, Pula, mentor: Vladimir Papić)
– Lički medvjed Nike Dejanović (6. r, OŠ Donji Lapac, učiteljica Štefica Barišić)
– Čudesna zavičajna priča Stefana Kosanović (7.r, OŠ Katarine Zrinski Krnjak, mentorica: Tatjana Franjković)
– Međimurski bregi Tare Kos (7. r, OŠ Gornji Mihaljevec, mentorica: Lidija Novak Levatić)
Među srednjoškolcima nijanse su odlučile da su najbolji i najoriginalniji od 21. prispjelog rada:
– nagrada (750 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Gorbonuk – nekad i sad Martine Špiranec (3.r, Gimnazija Bjelovar)
– nagrada (500 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Ovce Miriam Volarić (3.g, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk)
– nagrada (250 kn i primjerak zbornika kada bude izdan): Leteće krvopije Antee Rap (3.b, SŠ Marka Marulića, Slatina)

I među srednjoškolcima je žiri odlučio posebno još pohvaliti pet radova koji će biti nagrađeni besplatnim primjerkom zbornika, a to su:
– Šibicara Laure Lazić (2. r, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku, mentorica: Ružica Filipović)
– Cijeli je svijet tvoj dom Sare Martinović (2. r, Pazinski kolegij-klasična gimnazija Pazin, s pravom javnosti)
– Nekaj š čim se imamo štimati Tee Varga (2.b, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec)
– Pogled s vrha stuba Ive Radošević ( 1. r, Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, mentorica: Sanja Depikolozvane)
– Ni ko denes Ele Vivoda (1. htt, SŠ “Vladimir Gortan” Buje, mentorica: Dunja Janko)
Žiri je također odlučio da zbog izuzetnog odaziva njihovih učenika s besplatnim primjerkom zbornika nagrade i sljedeće mentore i škole:
– Vladimira Papića i OŠ Šijana, Pula
– Lidiju Novak Levatić i OŠ Gornji Mihaljevec
– Dunju Janko i SŠ “Vladimir Gortan” Buje

A o kakvom je to zborniku riječ? Bit će to drugi zbornik udruge Mlada pera u kojem će biti objavljeni svi radovi prispjeli na natječaj Nikad ne bi pogodio! koji je, dakle, upravo završio i oni koji će tek doći na upravo otvoreni natječaj za srednjoškolce Ljetni dnevnik, ali na moj način!

I zbog toga smo malo modificirali stihove legendarne Nadaline za naslov Finila je i ova, ali nejdemo leć, jer jedan natječaj je finija, ma nejdemo lec nego gremo odma daje.
A nagrade su svojim komentarima mogli osvojiti i čitatelji koji su komentirali pristigle radove na portalu Top generacija.
Najuspješniji komentatori, odnosno, komentatorice i dobitnice novčanih nagrada su:
300 kn – Sandra Požgaj Jambrošić
200 kn – Kristina Pavičić
100 kn – Vlasta Lamprecht

Ovaj članak ilustriran je likovnim radovima i fotografijama koje su mladi autori sami poslali uz svoje literarne radove!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije