USPJEH MLADOG FOTOGRAFA

Poznati fotograf Ivan Šardi iz Čakovca na snimanju nizozemskog filma ‘Rafael’ zadužen za fotografiju

U doba kad nas pametni telefoni mogu služiti fotografijama solidne kvalitete, mnogi se smatraju fotografima, no rijetki su oni koji znaju ‘uhvatiti’ pravi trenutak, emociju ili motivima potaknuti priču u mašti promatrača

Odlike umjetnika iza objektiva su i kreativnost te oko za detalj, a fotograf Ivan Šardi iz Čakovca za oboje kaže kako je već generacijama u njegovoj obitelji. Prisjetio se trenutaka te ispričao kako se zapravo odlučio posvetiti fotografiji.

Fotografija ga je zanimala od malih nogu, a tome je pridonijela njegova majka koja je uvijek uz sebe imala fotoaparat i nastojala uhvatiti trenutke koje je dijelila njihova obitelj.

– Mama je uvijek bila dokumentaristica momenata, a djed je osnovao i vodio fotografsku grupu u Prelogu pa sam nekako cijeli život okružen time, kaže Ivan.

Fotografiji i videu potpuno se posvetio prije četiri godine, no svoj fokus kasnije usmjerava samo fotografiji za koju kaže kako mu je draža i poetičnija te dozvoljava gledatelju da stvori svoju priču više nego kod videa.

– Svi se tražimo, a ja sam sebe zaista pronašao iza objektiva. Shvatio sam da svoju strast želim izraziti putem čari fotografije i uz to zabilježiti i sačuvati one bitne trenutke koji u meni uvijek izazivaju želju za posebnim izražajem misli i stihova pa time nastojim svakom promatraču pružiti priliku da također stvori svoju vlastitu priču. Tako je nastala i Facebook stranica ‘Poetrygraphia’ gdje stihovima prenosim svoj doživljaj, dodao je.

Slobodno vrijeme Ivan upotpunjuje putovanjem, čitanjem knjiga i pisanjem poezije, a izražaj kreativnosti, kako kaže, za njega je dobar način odmaka od svakodnevice života. Da kvalitetnim radom i fotografijama gledatelja zaista uvodi u mjesto događaja dokazuje to što je iza njega više od stotinu i pedeset uspješnih projekata. 

Svoj doprinos Ivan je dao i već svima dobro poznatom humanitarnom projektu za Azil Prijatelji Čakovec gdje je građane fotografirao s ljubimcima. Za ovu godinu najavljuje specijalno uređenje povodom pete godine održavanja akcije.

Svakim projektom nastoji ‘rasti’ i napredovati, a projekt Rafael na kojem je radio, kako kaže, uvijek će mu ostati u dobrom pamćenju. Naime, njegove su sposobnosti došle do izražaja pri snimanju nizozemskog filma ‘Rafaël’, romantične drame po istinitom događaju.

– To je priča o granicama, snovima, ustrajnosti i ljubavi koja prelazi birokraciju pa čak i zatvorske zidine. Nema potrebe za generaliziranjem, ali film prikazuje onu drugu stranu imigranata koju mediji rijetko ili uopće ne prikazuju, već je stvorena vrlo negativna slika o njima, rekao je Ivan prisjećajući se kako je tih 30-ak dana uživao biti dio odlične ekipe te kako je izrazito ponosan što je autor fotografija prikazanim na službenom posteru filma.

Za rad stills fotografija i fotografija iza scene filma ‘Rafaël’, nizozemske produkcije Rinkel Film, preporučili su ga iz produkcijske kuće Centralna Jedinica (Central Unit) iz Zagreba s kojima radi nešto više od dvije godine.

– Snimalo se prošlog ljeta na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, a moj je posao bio uhvatiti točno određene trenutke kada se scena na mjestu ‘smrznula’ na 30-ak sekundi. Također, bili su zahvalni za to što glumce i cijelu ekipu odlučio sam uhvatiti i u trenucima kada se nije snimalo kako bi im zajedničko vrijeme provedeno na ovom projektu ostalo u sjećanju. To je jedan od najzahtjevnijih, ali i najosebujnijih projekata na kojima sam ikad radio, kaže Ivan.

Nizozemski film gdje je član ekipe bio svestrani Čakovčanin izlazi u listopadu ove godine. Više detalja i isječaka s projekata, putovanja i ostalih čarobnih trenutaka u koje uvode Ivanove fotografije možete vidjeti i na službenoj stranici.

Ivan je sa sigurnošću potvrdio kako ovo nije zadnji projekt na kojem radi te da s veseljem iščekuje sve koji slijede, jer ipak on uživa u poslu iz svojih snova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije