SLAVLJE U MALOJ SUBOTICI

VELIKA FOTOGALERIJA Vatrogasci Male Subotice proslavili 125. rođendan

Prvi predsjednik društva je bio mjesni župnik Franjo Imrey, zapovjednik Florijan Kovačić, a tajnik školnik Afolf Fuks

– Sretan nam 125. rođendan! – rekla je na početku svečane sjednice DVD-a Mala Subotica Sandra Obadić, voditeljica svečane sjednice povodom spomenutog jubileja. Izrekla je to u ime 80-tak članova koji su imali tu čast da budu među čestitarima ovog jubileja. Bilo je to posljednjeg lipanjskog dana 2018. godine, a gotovo 125 godina od vremena kada je daleke 1893. godine, točnije 7. svibnja, 33-je mještana na osnivačkoj skupštini tadašnje Kiš Sabatke odlučilo oformiti društvo koje će vršiti organizranu službu zaštite od požara, poplava i ostalih nepogoda na području tadašnje Kiš Sobatke i šire. Prvi predsjednik društva je bio mjesni župnik Franjo Imrey, zapovjednik Florijan Kovačić, a tajnik školnik Afolf Fuks.

>> 125.godina DVD-a Mala Subotica

Svečana sjednica je održana podno velikog šatora kod mjesne OŠ. Povijesni pregled osnutka i aktivnog djelovanja vatrogasa današnje Male Subotice okupljenima je sažeto iznio Mladen Jelenić, predsjednik DVD Mala Subotica. U kronološkom pregledu iznio je 18 nadnevka karakterističnih za povijest društva. Spomenut ćemo 1894. godinu kada je nabavlena prva vatrogasna štrcaljka, a iste je godine sagrađeno i prvo vatrogasno spremište. Porušeno je 1960. godine kada je izgrađen vatrogasni dom u Maloj Subotici i Benkovcu. Treba dodati kako je 1898. godine u sklopu društva oformljena i vatrogasna limena glazba koja ove godine slavi 120. obljetnicu.

Spomenuta su okolna naselja Benkovec i Jurčevec gdje su 1901. i 1925. formirana DVD koja se 1967. godine spajaju u jedno društvo, a ona 1976. godine ulaze u sastav DVD Mala Subotica. Bilo je dosta riječi o naporima oko nabave opreme za sigurno djelovanje u protupožarnoj zaštiti i stvaranju uvjeta za spremane te opreme u sigurna spremišta da bi Jelenić na kraju dodao:

– Do današnjeg dana kroz društvo je prošlo više od 600 aktivnih članova koji su obavljali različite dužnosti i zadaće. Sada u našem društvu djeluje 80 članova od kojih je 35 operativnih članova koji su obučeni i opremljeni za sve vrste intervencija- rekao je i s ponosom dodao: – Stalna školovanja vatrogasaca, sudjelovanje na različitim osposobljavanjima za specijalnosti, dobri natjecateljski rezultati i stalne aktivnosti članova svrstali su DVD Mala Subotica u zadnjih 15 godina u sam vrh bodovne liste koju provodi Vatrogasna zajednica Međimurske županije.

U drugom dijelu sjednice uručene su plakete za izuzetan rad i doprinos u radu vatrogasnog društva kroz dugi niz godina: Mladenu Horvatu, Josipu Kovačiću, Ladislavu Jurasu i Dragutinu Jankoviću. Uručili su im predsjednik Jelenić i zapovjednik DVD Miroslav Kocijan. Igor Horvatića, zamjenik predsjednice VZPO-a Belica-Mala Subotica – Orehovica Jadranke Sermek dodijelio je vatrogasna priznanja Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Spomenicu za 10-godišnji uspješan rad u vatrogasnoj zajednici primili su Štefanija Bujanić, Lovro Jelenić i Zlatan Jambrović. Za 20 godina uspješnog rada nagrađeni su: Biljana Magdalenić, Ines Horvat i Stiven Sirotić Miroslav Tratnjak.

Vatrogasna zajednica Međimurske županije je na temelju pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelje i plakete dodjelila diplome o stjecanju zvanja počasni vatrogasni časnik za poseban doprinos u razvoju vatrogastava Ladislavu Jurasu i Augustu Drvenkaru. Diplome im je uručio Ivan Krištofić, pošasni vatrogasni zapovjednik VZ Međimurske županije. Isti je uručio brončane vatrogasne medalje za poseban doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu i to: Snježani Novak, Štefniji Bujanić, Jeleni Kranjčec, Ines Horvat,Martini Jelenić, Dominiku Kapelariju, Darku Jurasu, Davoru Jankoviću, Matiji Horvatu, Marijanu Horvatu i Ivanu Grašiću.

Vatrogasna zajednica Međimurske županije također je dodijelila brončane vatrogasne plamenice za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama i to: Nini Pintarić, Viktoriji Kalamari, Kristijanu Križaiću, Simonu Kapelari te Sandri Obadić.

Vatrogasna zajednica Međimurske županije na temelju pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelje i plakete dodijelia je srebrnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos u zaštiti od požara i vatrogastvu i to: Željki Gregorinčić, Aniti Horvat, Goradni Jelenić, Antunu Poje, Toniju Horvatu i Zoranu Reifu. Srebrnim vatrogasnim plamenicama za hrabrost i požrtvovnost na intervencijama nagrađeni su: Darko Novak, Dražen Magdalenić i Miroslav Kocijan. Nagrade je uručio Zlatko Orsag, počasni predsjednik VZ Međimurske županije i predstavnik HVZ.

On je uručio odlikovanja koja dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica na temelju Pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, zanamenja, povelja i plaketa dodjelila je diplome kojom se potvrđuje pravo nošenja i isticanja zlatne vatrogasne medalje Mariju Horvatu i Mladenu Jeleniću. Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je diplomu kojom se potvrđuje pravo nošenja i isticanja zlatne vatrogasne plamenice Ivici Kovačiću. Ista je Zajednica za posebne zasluge nagradila Josipa Jurasa. Orsag je DVD Mala Subotica uručio dar HVZ zlatnu plaketu povodom jubileja.

Društvene plakete za doprinos u razvoju vatrogastva primili su Općina Mala Subotica, tvrtka Xaix obuća d.o.o. te Evelin i Mijo Cirković koji su kumovi zastave DVD. Pročitana su DVD društva koja su kupila spomen- trake i čavliće za društveni rođendan. Sjednicu su svojim nastupom uveličali članovi Puhačkog orkesta općine Mala Subotica koji je pratio mimohod koji je krenuo od vatrogasnog doma.

Među uzvanicima posebno su pozdravljeni: Valentino Škvorc, načelnik Općine M. Subotica, Mladen Križaić, predsjednik OV, Ivan Krištofić, počasni zapovjednik VZ Međimurske županije, Zlatko Orsag, počasni predsjedik VZ Međimurske županije, Ladislav  Söke, pročelnik PUZS, Igor Horvatić, zamjenik predsjednice VZPO Belica-Mala Subotica- Orehovica. Pozdravljena je i Snježana Mlinarić, predstavnica tvrtke Xaix obuće d.o.o. Mala Subotica kao i predstavnici 20-tak čestitarskih društva iz Međimurske županije i onih iz prekodravlja. Svi su oni uputili prigodne riječi uz ovaj jubilej i izrazili čestitke nagrađenima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije