FOTO Spušten zastor na 20. Smotru međimurskog folklora

U nedjelju, 17. lipnja, nastupom KUD-a Donji Vidovec spuštena je zavjesa na jubilarnu 20. Smotru međimurskog folklora, a koja je dan ranije svečano otvorena u Donjoj Dubravi.

>>> FOTO 20. Smotra međimurskog folklora u Donjoj Dubravi

U subootu smo dijelom ulica u svečanom mimohodu, a kasnije i na pozornici školske sportske dvorane vidjeli KUD-a iz: Donjeg Kraljevca, Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca, Seljačka sloga Donja Dubrava, Pomurje Lendava, Općine Selnice, Kotoribe, Zrin Legrad, Žiškovec i Mihovljan.

I drugog dana manifestacija je započela svečanim mimohodom sudionika s time da su sada oni dio svog bogatog repertoara, prije pozornice, prikazali u središnjem mjesnom parku pa neki od mještana nisu ni otišli u dvoranu.

U nedjeljnom programu predstavili su nam se KUD-a: Fijolica Orehovica, Goričan, Sv. Jeronim Štrigova, Seljačka sloga Nedelišće, Zvon Župne zajednice Mala Subotica, Sveta Ana-Vučjak Karlovac, Kaštel Pribislavec, Zasadbreg, Strahoninec Međimurje Ljubljanja i Donji Vidovec.

Oni su nam, kao i njihovi prethodnici dan prije, pokazali raskoš plesnih koraka i bogatstvo narodne ‘obleke’ koju vjerno čuvaju, pokazali su nam da su bili dobri učenici svojih starijih kolega i prijatelja, uz neke izuzetke, koji već 44-tu godinu dolaze u ‘Medveno srce Hortus Croatiae, tog velikog vrteka kojeg oplakuju Murica i Dravica’.

Sadašnji donjodubravski čuvari narodne baštine pokazali su se vrsnim organizatorima i domaćinima jedne od najstarijih folklornih priredbi u Hrvatskoj, domaćini i organizatori od koji treba učiti. Smotra im je bila prilika da se iskreno i prijateljski zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje dosadašnjih dobravskih susreta.

Treba se zahvaliti svim organizatorima i pomagačima, a posebice sudionicima svih dosadašnjih dvadeset ‘Smotri v Dobravi’.

Održani tzv. Okrugli stolovi s voditeljima plesača i tamburaša dali su sijaset dobrih i onih manje dobrih kritika s ciljem da sve to ‘klapa’ te da za dvije godine bude još i bolje. Učinili su to selektori Hrvatskog sabora kulture Tibor Bun i Nikola Kotur.

Njima će biti zadatak odabrati najbolje, najuspješnije koji će Međimursku županiju zastupati na eminentnim priredbama folklora i tradicije diljem Lijepe Naše. Poručili su im, neka to učine u najljepšem svjetlu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije