NA PUTU I MEĐIMUREC Biciklima za Vatrene 1400 kilometara

Opsadno stanje vladalo je jučer ispred hotela Radisson Blu u središtu prohladnoga Kalinjingrada, baltičkoga grada od petsto tisuća stanovnika, u kojemu od sinoć borave hrvatski nogometni reprezentativci.

Cvrk nadgledao policiju

Na ulazu u bazu vatrenih postavljene su zaštitne metalne ograde, prilazima zgradi defilirali su policajci sa psima, a uočili smo i nervozne pirotehničare koji su dizali poklopce šahtova ispred hotela obavljajući posljednje sigurnosne provjere prije dolaska važnih gostiju iz Hrvatske. Sve je nadgledao donedavni šef sigurnosti HNS-a Zoran Cvrk

Inače, baza vatrenih u Kalinjingradu možda i nije najsretnije izabrana budući da se nalazi samo stotinjak metara od središnjeg gradskoga trga, Trga pobjede, koji će danas i sutra okupirati tisuće euforičnih hrvatskih navijača. Ako su uoči sudbinske utakmice s Nigerijcima tražili bliski dodir s navijačima, Dalićevi izabranici će ga sasvim sigurno imati jer će im “Srce vatreno” u pravom smislu riječi odjekivati pod prozorima…

Šetajući se središtem Kalinjingrada, jučer nismo uočili nijedno hrvatsko obilježje. Pravi kockasti desant na Baltik počet će u petak, a u kulminacija se očekuje u subotu, na dan utakmice Hrvatska – Nigerija, kada će u Kalinjingrad sletjeti brojni navijački čarteri…

Među najodanijim i svakako najosebujnijim navijačima peteročlano je društvo iz Zagreba, Splita, Zaprešića i Čakovca, momci koji su na put iz Hrvatske prema Kalinjingradu potegnuli – biciklima.

Ulovili smo ih nadomak Kalinjingrada, u završnoj etapi njihove avanture života. Oni su Renato Kozole, Robert Gracin, Predrag Markotić, Frane Luković i naš Međimurec Vlado Mavrin iz Čakovca.

Krenuli su na put 2. lipnja iz Zagreba, s Trga bana Jelačića, i na putu do Kalinjingrada prevalili su na biciklima gotovo 1400 kilometara.

Ideja se, kažu, rodila u sekundi, i prije ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva. Nadali su se da će Hrvatska igrati u Zagrebu najbližemu Kalinjingradu i želja im je bila ispunjena. Sva petorica su biciklisti-rekreativci, sa stažem na kotačima između šest mjeseci i tri godine. Među njima su trgovac, umirovljenik, pirotehničar…

Najviše novca na svom putovanju potrošili su na smještaj.

– Nosimo sa sobom vreće za spavanje, šatore, svaki po 60-ak kilograma opreme, a zahvaljujući nekim sponzorima, mogli smo si priuštiti i spavanje u apartmanima. U Poljskoj smo doživjeli, tražeći smještaj, da nas je jedna gospođa u selu Chalupka primila u svoju kuću, pripremila nam večeru, a ujutro i doručak. Neizmjerno smo joj zahvalni – kaže Renato.

Ruska avantura koštat će dečke oko 3000 kuna po osobi, a ulaznice za utakmicu Hrvatska – Nigerija osigurala im je navijačka udruga Uvijek vjerni. Bicikli kojima su putovali nisu ferarriji, tek obična gradska prometala, vrijedna između 3500 i 5000 kuna.

Kako su vas od doma ispratile supruge, obitelji? – Nije bilo straha, moja supruga već je naviknuta na moje putovanja ovakve vrste. Kad sam joj rekao da se spremam u Kalinjingrad, samo je rekla – odi! – ističe Renato Kozole.

Na kraju, poruka za naše reprezentativce uoči premijere na Svjetskom prvenstvu?

– Samo neka budu uporni kao mi i sve će dobro završiti – zaključila je ova vrlo simpatična družina iz Hrvatske, jedna od najvećih navijačkih atrakcija svjetske smotre u Rusiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije