KIRURG IZ ČAKOVCA Renato Igrec otkrio umjetničku stranu koja ostavlja bez riječi

Krajem svibnja ove godine u Kulturnom domu Lendava održana je likovna izložba portreta likovnog stvaratelja Renata Igreca iz Čakovca.

Renato je svojim radovima zaintrigirao brojnu publiku na otvorenju izložbe koja je, kako kaže, bila jak vjetar u leđa.

Svestrani umjetnik, po zanimanju opći kirurg, u slobodno vrijeme bavi se tradicionalnim borilačkim vještinama i proučavanjem prirodne kretnje kao načinom tjelovježbe.

Da crta drugačije od ostale djece, primijetili su već u predškolskoj dobi kad je Renato pokušavao prenijeti na papir sve što vidi oko sebe. S vremenom se ta strast razvijala no tek zadnjih par godina intenzivnije se posvetio crtanju i istraživanju realizma i hiperrealizma.

Najviše se posvećuje crtanju portreta, ljudske i životinjske anatomske studije, a kako kaže, inspiracije nikad ne manjka.

Čovječanstvo je još od prapovijesti opisivalo crtežom te se tako izražavalo i komuniciralo, stoga je proces otkrivanja identiteta modela uvijek ovisan o umjetnikovoj interpretaciji portretiranog subjekta.

– Želja mi je da crtež bude u par segmenata izraženiji od referentnog modela i da tim detaljima zaintrigiram promatrača. Veseli me kada vidim da se razvijam sa svakim novim radom, da u svakom crtežu idem korak dalje, što je onda i poticaj za nova djela, ispričao je talentirani umjetnik.

Renato ovaj likovni izražaj smatra svojom omiljenom igrom koja ga istinski zabavlja i veseli, a najveća podrška mu je obitelj s kojom trenutačno živi u Grazu.

Još kao dječak promatrao je djela renesansnih i baroknih slikara i kipara, pročitao nekoliko knjiga o crtanju i slikanju i to pokušao implementirati u svoj rad.

– Kad sjednem za papir s olovkom i ugljenom ne zasićujem se. Rad djeluje antistresno i opuštajuće, a inspiracija potiče odasvud. Ne znam što bih prvo nacrtao, dodao je.

Njegovi su radovi vrlo rijetko na prodaju. Ponekad netko naruči portret, ali teško je odrediti cijenu za nešto što iziskuje i do 30 sati rada, pa radije pokloni crtež.

Već je do sada formirao svoj stil, no mjesta za napredak uvijek ima.

– Svi se razvijamo, tj. barem težimo tome. Svakako kanim nastaviti s time jer me zabavlja i veseli. Radim ono što mi se sviđa, radim to s veseljem i ljubavlju te se nadam da ljudi to osjete kad gledaju crteže, poručuje za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije