NESVAKIDAŠNJA JUNAŠTVA Međimurski junaci kojima se divi cijela Hrvatska

Malijski imigrant Mamoudou Gassama dospio je na sve svjetske naslovnice nakon što se proširila snimka kako se poput Spidermana penje na četvrti kat zgrade i spašava dijete koje je nemoćno visilo na ‘krivoj’ strani Balkona. Skromni Malijac postao je apsolutni junak godine, a njegovu hrabrost Francuzi su znali nagraditi.

Nevjerojatna prezentacija hrabrosti malijskog ilegalca potakla Jutarnji.hr da se pozabavi i slučajevima nesvakidašnjeg junaštva u hrvatskim okvirima. Izdvojili su tri slučaja hrabrih ljudi koji su bili spremni riskirati svoje živote kako bi spasili neznance. Među njima je i priča o junacima iz Međimurja.

Cijelo vrijeme smo razmišljali kako je jedino bitno da dečko prođe sa što manje ozljeda i da bude dobro, govori Dejan Kočiš, koji je sa dvojicom kolega policajaca, Davorom Špoljarom i Marinkom Orsagom u veljači 2017. iz gorućeg automobila u posljednji čas izvukao unesrećenog 18- godišnjeg mladića koji je nesreću doživio u Svetoj Mariji, gdje je na cesti izgubio nadzor nad svojim automobilom, sletio u jarak i zabio se u rasvjetni stup.

– Kolege Špoljar i Orsag slučajno su iz noćne smjene prema Prelogu putovali baš tim putem i vidjeli nesreću. Zaustavili su se, a nedugo nakon toga automobil je počeo i gorjeti.

Vozač je pokušavao izaći, ali nije uspijevao. Pokušali su otvoriti vrata, a momka su pokušali izvući i sa stražnje strane vozila, ali bez rezultata. Nakon nekoliko pokušaja uspjeli su izvući mladića iz automobila, a tada sam naišao i ja – kaže Dejan Kočiš, koji je, osim što je 12 godina policajac, već 20 godina član DVD-a Donji Mihaljevec.

– U automobilu sam imao mali vatrogasni aparat – prisjeća se. U blizini je bilo spremište DVD-a Sveta Marija, u kojem je Kočiš nekada radio. Znao je šifru na vratima pa je ušao po adekvatniju opremu i počeo gasiti požar većim aparatom.

U međuvremenu su stigli i vatrogasci pa je požar ugašen, a mladić koji je bio u vozilu prošao je s nekoliko blažih ozljeda – ogrebotinama i iščašenim kukom.

– Kada sam došao, to je doista bio filmski prizor – s jedne strane unesrećeni, koji je prekriven krvlju, automobil koji gori, dvojica kolega koji pokušavaju pomoći…

Ipak, kolege i ja smo već dugo u ovom poslu pa nije bilo previše vremena za paniku i razmišljanje, više bih rekao da se tu radi o automatskoj reakciji, naravno da smo odmah krenuli u pomoć – priča Kočiš.

– Taj momak živi u selu pokraj mojeg, vidim ga nekoliko puta tjedno i sasvim je u redu. Ovakvih ili sličnih slučajeva u našem je poslu više, samo što je ovaj završio u medijima. To je naš posao – skroman je jedan od trojice međimurskih heroja, piše Jutarnji.hr.

Podjsetimo, oni su u akciji našeg portala izabrani za Najpolicajce, a dobitnici su i nagrade Ponos Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije