PROJEKT IZAZOV Javno događanje s temom socijalnog uključivanja slijepih osoba

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge slijepih Međimurske županije 24. svibnja 2018. godine Predsjednica Udruge, Marija Ciglar, zajedno s pratiteljicom, predstavila je rezultate prve godine provedbe projekta te tako informirala sve članove i širu javnost o uspješnosti projekta.

Također, neki od korisnika/ca projekta imali su priliku i sami ispričati kako i na koji način im je usluga videćeg pratitelja olakšala život.

– Usluga videćeg pratitelja uvelike mi je olakšala život. Slijepe osobe do sada nisu imale priliku i mogućnosti sami prisustvovati nekim kulturno-društvenim događanjima, a sada, s pratiteljicom to možemo. Plan rada odlično je organiziran i svaki od korisnika može koristiti uslugu videćeg pratitelja ako mu je ona potrebna, bilo to za odlazak u trgovinu, odlazak k liječniku ili jednostavno za šetnju gradom. Zadovoljna sam rezultatima te se nadam da će se projekt nastaviti provoditi, naglasila je članica Udruge, ujedno i korisnica projekta.

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila prvu godinu dvogodišnjeg projekta ‘Izazov’ financiranog od strane Europskog socijalnog fonda.

U svibnju 2017. godine započela je provedba projekta koji za cilj ima osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama. Usluga videćeg pratitelja slijepim osobama omogućuje veću samostalnost, unapređuje kvalitetu života i tako povećava njihovu socijalnu uključenost pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i korištenju slobodnog vremena.

Na kraju prve godine provedbe rezultati projekta nadmašili su očekivanja. Tijekom prva tri mjeseca provedbe zaposlena je i obučena videća pratiteljica te je odmah nakon završetka edukacije započela s pružanjem usluga korisnicima/ama projekta.

U kolovozu 2017. zaposlena je nova videća pratiteljica koja je također završila edukaciju i nakon toga započela s radom.

Tijekom 12 mjeseci provedbe, 20 članova i članica Udruge (40% žena i 60% muškaraca) koristilo je čak 563 različite usluge, od čega je u prosjeku mjesečno pruženo 47 različitih usluga.

Članice su u proteklih godinu dana uslugu koristile 336 puta, dok su članovi uslugu koristili 227 puta. Četiri korisnika/ca uslugu su koristili redovito, tj. svaki mjesec, 7 korisnika/ca uglavnom redovito dok su ostali korisnici/ce umjereno koristili uslugu.

Najveći broj usluga pružan je u posljednjih 6 mjeseci, najviše u studenom 2017., veljači i travnju 2018. godine.

Korisnici/ce su najviše koristili uslugu prijevoza, pomoći u kupovini, pomoći na edukacijskim aktivnostima Udruge te pomoći odlaska liječniku.

Također, korisnici/ce su koristili i pomoć na društveno-kulturnim događanjima, u sportskim aktivnostima i pomoć u kući.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije