VAKULINA PROGNOZA Olujno nevrijeme s tučom ponovno prijeti

Zoran Vakula, HRT-ov meteoerolog, donosi vremensku prognozu za kraj svibnja koja bi, prema svemu sudeći, trebala donijeti dašak ljeta.

U posljednjem svibanjskom tjednu imat ćemo pravi ljetni ugođaj. Ljeto prije ljeta! Temperatura zraka bit će iznadprosječno visoka, i najniža noćna i jutarnja, a i najviša poslijepodnevna, koja će u većini mjesta biti oko 30 °C će dodatno pridonijeti iznimnosti ovoga svibnja, koji će diljem Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

Srećom za mnoge, vrlo vjerojatno ne i rekordan, kao što je bio travanj. U većini Hrvatske ni tako relativno suh kao travanj.

Mjestimični obilniji pljuskovi i grmljavine, pa i olujna nevremena s tučom – kojih je bilo prošlih dana, a bit će i sljedećih dana, već u ponedjeljak u gorju, zatim i još kojegdje, osobito u drugoj polovini novoga tjedna.

– To potiče na kojekakva razmišljanja, između ostalih – i o još uvijek nedovoljno pouzdanim prognozama oborine, čak i kratkoročnim (dugoročne, posebice za travanj i svibanj ne treba ni spominjati, čak ni za temperaturu, koja se inače lakše prognozira od oborine), unatoč velikom napretku posljednjih desetljeća, napose godina, a i o analizama raspodjele oborine na različitim vremenskim i prostornim skalama, kaže Vakula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije