VIDEO Studentica Iva Ružić iz Čakovca odlično se snašla na Harvardu

Školarina na Harvardu stoji više od 400 tisuća kuna na godinu. No, može se studirati i besplatno. Primjerice, u Bostonu smo pronašli 20-godišnju Ivu Ružić iz Čakovca

Tamo je studiralo osam američkih predsjednika, šefovi najvećih svjetskih kompanija, a danas i pet Hrvata! Riječ je o američkom Harvardu, prema mnogim istraživanjima najboljem Sveučilištu na svijetu.

Školarina ondje stoji više od 400 tisuća kuna na godinu. No, može se studirati i besplatno. Primjerice, u Bostonu smo pronašli 20-godišnju Ivu iz Čakovca.

Ona studira vizualnu umjetnost na najboljem sveučilištu na svijetu, a u trenutku našeg posjeta, na Harvardu su trajali ispitni rokovi.

“Imam sad esej za sutra napisati, to je desetak stranica. Malo sam zaposlena, ali u principu sad kad počne ispitna sezona nema više predavanja, to je super jer imaš cijeli dan za učiti!”, kaže nam Iva Ružić.

Iva je tako i DJ na radiju, uključena je u pčelarski klub, slavensko društvo… Godina studija za preddiplomce stoji oko 70 tisuća dolara, odnosno 430 tisuća kuna. No odličnim studentima stipendija će pokriti sve!

“Meni su svi troškovi pokriveni i točno prošle godine su uveli novi fond start up grant, onda je studentima na prvoj drugoj godini ček 1000 dolara na ruke van predavanja… da si može priuštiti što god želi. Pokriven ti je smještaj, hrana…”, priča Iva.

A oni koji završe Harvard… Mogu raditi gdje hoće. Sa diplomom sa Harvarda stvarno su sva vrata otvorena, po cijelom svijetu!

Prema brojnim istraživanjima najbolje je sveučilište na svijetu. Tamo je radio ili studirao čak 151 Nobelovac.

Na Harvardu se školovalo čak osam američkih predsjednika, pa i Trumpov prethodnik Barack Obama. Ovdje je studirao i osnivač Microsofta Bill Gates, ali i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije