VIDEO Projekt Cultural Heritage by Post: Učenici Gimnazije predstavili Međimurje

Učenici 3.g razreda Gimnazije Josipa Slavenskog sudjeluju u projektu “Cultural Heritage by Post”.

Tim projektom obilježavaju Europsku godinu kulturne baštine i na taj način predstavljaju kulturu našeg lijepog, malog i svima dragog Međimurja.

U projekt su osim Hrvatske uključene i škole iz Danske, Poljske, Grčke, Austrije, Cipra i Portugala.

Izrađivanje kinča

Države međusobno promiču nacionalni identitet i vrijednosti svoje kulture, razmjenjuju poruke, razglednice i pakete s nacionalnim proizvodima.

Tako su naši Čakovčanci poslali razglednice sa znamenitostima našeg grada i kratke crtice o gradu na engleskome jeziku, a naša učenica Julia, podrijetlom iz Poljske, vrlo je rado napisala pismo na poljskom jeziku, što će Poljake dodatno razveseliti.

U sklopu tog projekta jezičari su posjetili i Muzej Međimurja Čakovec, gdje su dodatno i još detaljnije upoznali vlastitu kulturu, fotografirali se i snimili “mannequin challenge” s ciljem da učenje učine zanimljivijim.

Kreativnost “starih Međimuraca” pokazala im je gospođa Nada Tomašek iz Dekanovca, koja je održala radionicu izrađivanja “kinča”, ružica od krep – papira.

Mannequin challenge

Ovu skoro zaboravljenu vještinu gospođa Nada rado prenosi mlađim generacijama, koje je s lakoćom svladavaju.

Svoje su uratke, zajedno sa tradicionalnim proizvodima iz Međimurja i Hrvatske poslali u sve države članice projekta kao dio razmjene “kulturnih kapsula”.

Već su i sami primili takve pakete te željno iščekuju ostale.

Sve ovo ne bi bilo lako izvedivo bez bezuvjetne podrške njihove ravnateljice Tee Dragić Runjak, te profesorice povijesti Marije Borko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije