ZRINSKA GARDA ČAKOVEC U subotu smotra povijesnih postrojbi, vojske i branitelja

U prigodi sedmog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije Zrinska garda Čakovec organizira u subotu, 28. travnja 2018., smotru povijesnih postrojbi iz Hrvatske i iz Mađarske, hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i kadeta.

Tako će u Čakovcu u subotu u 9,30 sati krenuti mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske te branitelja i pripadnika Hrvatske vojske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio gvardijan i župnik fra Željko Železnjak. Slijedi mimohod u 11.15 do Trga Republike gdje će uz nazočnost uzvanika biti prijavak postrojbi županu, polaganje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku iznenađenja za sve okupljene.

U Čakovcu će uz Zrinsku gardu Čakovec sa bubnjarima i konjanikom u pratnji puhačkog orkestra sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” Zagreb, Počasno zaštitna bojna Hrvatske vojske, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Cravat pukovnija Zagreb, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Hajdučka družina Mijata Tomića Tomislavgrad, Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci, Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka četa, Počasna sokolska garda Osijek, Postrojba 10. satnija Ivanić Grad, Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdodi, Trenkovi panduri Požega, Turoposljki banderij i Varaždinska građanska garda.

Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem vijenaca, prigodnim govorima i programom.

Zagreb

Nakon programa u Bečkom Novigradu 22. travnja i u Čakovcu 28. travnja, na sam spomendan Zrinskih i Frankopana u ponedjeljak 30. travnja 2018. u Zagrebu će Zrinska garda u od 16,00 sati u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića a zatim do zagrebačke katedrale gdje će najprije biti polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te od 18 sati misa zadušnica koju će predslaviti vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, počasni član Zrinske garde.

Pokrovitelj proslave spomendana Zrinskih i Frankopana je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Podsjećamo kako je na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor na 24. sjednici 28. listopada 2011. proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane, te je u izmjeni Zakona istaknuto:

“Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije