FOTO Mimohod međimurskih inovatora – nagrađeni najbolji

Udruga inovatora Međimurja Inoma Čakovec je 18. svjetski dan intelektualnog vlasništva proslavila na najbolji mogući način, a dajući tim svoj obol obilježavanju Dana Međimurske županije.

Bilo je to u četvrtak, 26. travnja u čakovečkoj zgradi Scheier. Tamo su se okupili svi oni koji promoviraju intelektualno vlasništvo, od osnovaca, preko srednjoškolaca pa do ljudi zrele dobi. Svi oni koji su se u tome istaknuli primili su zaslužene nagrade.

Bila je to prigoda da se okupljeni upoznaju s intelektualnim vlasništvima na primjerima geografskog porijekla, dizajna i žiga te da se istaknu naši poznati znanstvenici i izumitelji. O tome je uvodno govorila učenica 4.a razreda ETŠ Čakovec Barbara Modlic.

– Ovogodišnja manifestacija ima slogan ‘Budi najbolji i pobjedi’ i ponovo se održava nakon dugog vremena u našoj sredini. Mislim da smo nagradili one koji su to zavrijedili svojim trudom i zalaganjem – istaknuo je predsjednik Inome Darko Dobošić. Tom prilikom se je zahvalio ETŠ Čakovec na potpori u organizaciji ovoga skup.

Sa zadovoljstvom je konstatirao kako je interes za inovacije sve veći pa nema izložbe u zemlji i inozemstvu s koje se međimurski predstavnici ne vraćaju s nagradama, a za dan koji se obilježava je rekao kako je to dan kada se slavi nešto njegovo, nešto što je vaše. Izrazio je radost što međimurski inovatori dobivaju dostojne nasljednike, a u prilog tome govore nagrade koje su primili.

Nakon podjele nagrada, u čemu su sudjelovali predsjednik Dobošić i međimurski župan Matija Posavec, potonji je kazao kako je došlo vrijeme da gradimo ljudske potencijale, da ih potičemo u tome, a MŽ je poznata po tome da mlade i nadarene prati, a oni im vraćaju s osvojenim nagrdama i odličjima pa nije zaboravio spomenuti međimursku mladost koja je u znanju i svojim umijećima osvjetla obraz Međimurja.

– Inoma je zato tu da otkriva potencijale koji nisu upitni – istaknuo je župan te dodao kako im dobivene nagrade i priznanja moraju biti poticaj za budućnost. – Želim vam dati motiva na putu osmišljavanja – poručio je na kraju.

Tko su nagrađeni?

Za 2018. godinu Udruga inovatora Međimurja Čakovec je najboljim inovatorom Međimurja proglasila Damira Bašeka iz Ivanovca. Ženom u inovativnosti i kreativnosti proglašena je Bosiljka Vinković Kukolić, ravnateljica ETŠ Čakovec. Najboljom osnovnom školom na polju inovacija je proglašena OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Tu su nagradu zaslužili Karlo Solumon i Luka Karloci s mentoricom Jelenom Tuksar.Nagradu za najbolju inovaciju- autorski rad u kategoriji likovne umjetnosti studenata osvojila je Darinka Krček.Nagrada za najbolju inovacija- autorski rd u kategoriji književnosti i poezije studentaprimio je Jakov Skok, dok je Žarko Skok dobio nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji individualni izumitelj.

Melani i Željko Petković su nagrađeni u kategoriji timskih izumitelja, dok je Karmen Šipek (KJS MODE d.o.o.) nagrađena za najbolju inovaciju industrijskog dizajna u kategoriji individualni izumitelj. Najbolja inovacija u kategoriji žig (brend) inovativnog turističkog proizvoda studenata nagrađena je inovacija studenata druge godine: Kristijana Žganca, Mateje Krušec, Matije Brumena, Veronike Srnec, Mateje Gače i Vlatke Tišlarić. Njihovi mentori su: Đurđa Somođi, Nenad Breslauer i Tomislav Hublin.

Posebna priznanja su primile ETŠ i Tehnička škola Čakovec.

Ove su godine u komisiji za odabir najboljih bili: Dražen Blažeka, dipl.ing-tehnički izumi, Bosiljka Vinković Kukolić, ravnateljica ETŠ Čakovec-kreativnost, stvaralaštvo,poslovni plan, autorska prava, Ivan Šebestijan, umjetnik-slikarstvo, umjetnost, vizualni identitet, Želimir Bistrović-informatika, robotika i Darko Dobošić-intelektualno vlasništvo.

Svečanost je uveličao Pjevački zbor ETŠ Čakovec, a u solo točki svirkom na trubi Erik Vrbanec. Skup su uveličali brojni srednjoškolci i studenti, njihovi ravnatelji i profesori, a tu je bio i dožupan MŽ Josip Grivec kao i Lijana Pedišić iz Hrvatskog saveza inovatora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije