POVREDA PRAVA Teško bolesnom pacijentu odbili vaditi krv u kući

Na sjednici održanoj 19. travnja Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županijia zaključilo je da postoji potreba obavještavanja javnosti o povredi prava teško bolesnih pacijenata kojima ustanove za zdravstvenu njegu u kući odbijaju izvršavati naloge doktora jer se pacijenti nalaze izvan novčanih limita.

– Time se teško bolesne i često nepokretne pacijente direktno diskriminira na one koji su u određenom trenutku unutar novčanog limita i one koji nisu, stavljajući financijske razloge ispred zdravlja. Prema našim saznanjima na području Međimurske županije ima dosta pacijenata u sličnoj situaciji – poručuju.

U nastavku prenosimo njihovo priopćenje.

‘Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji na svojoj je sjednici održanoj 19. travnja 2018. godine utvrdilo povredu prava teško bolesnog pacijenta jer je jedini koncesionar za pružanje zdravstvene njege u kući odbio izvršiti nalog za vađenje krvi koji je izdala doktorica obiteljske medicine.

Odbijanje je obrazloženo navodom da se pacijent nalazi izvan ugovorenog mjesečnog novčanog limita.

Nakon sveobuhvatnog razmatranja pritužbe Povjerenstvo je zauzelo stav da je takvim odbijanjem vađenja krvi pacijentu teško prekršeno opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju.

Istaknuto je, između ostaloga, da postoje saznanja o mogućoj povredi prava pacijenata na sličan način kod većeg broja teško bolesnih osoba u Međimurskoj županiji. Problem je posebno izražen kod bolesnih osoba koje žive u selima udaljenijima od gradova.

Članovi Povjerenstva su osobito izrazili zabrinutost činjenicom da se usluga pruža samo pacijentima koji se u određenom trenutku nađu unutar limita, a drugima ne. Naglasili su da je zdravstveni sustav dužan osigurati izvršavanje svih naloga koji su izdani od strane doktora opće medicine, jer su zdravlje i život pacijenta najviše vrednote i prioritet pred plaćanjem usluge. Zaštita prava pacijenata mora se provoditi na načelima humanosti i dostupnosti prema svima, zaključeno je na sjednici.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije