STRUČNO putovanje DGITM-a u Baskiju

Četrdesetak članova Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja – DGITM Čakovec, su u sklopu stručnog usavršavanja, organizirali šestodnevno putovanje u Baskiju, s posjetom Kantabriji.

Zemljopisna zanimljivost Baskije, koja ima 3 milijuna stanovnika, je da njih 2,2 mil. živi u Španjolskoj a 700 000 u Francuskoj.

Južna Baskija je gospodarski najrazvijeniji dio Španjolske i jedna od najrazvijenijih regija Europe, dok je Sjeverna Baskija u rasponu 75-100% prosjeka EU, poput većine regija u Francuskoj.

Baskija je, Španjolska i Francuska, smještena uz Atlantski ocean sa mnogobrojnim poznatim ljetovalištima, a gradovi su bogati povijesnim spomenicima kulture i arhitekture, modernim zgradama i poznatom gastronomskom ponudom.

U Bilbaou je posjećen Guggenheimov muzej – jedan od najljepših modernih muzeja na svijetu, koji je, kako kažu domaćini, vratio umjetnost u Bilbao.

Jednako je zanimljiva njegova arhitektura kao i izložbeni eksponati.

U lučkom Purtugaletu razgledan je, a neki izletnici su isprobali vožnju tzv. transportnim mostom, najstarijem na svijetu.

Sve ljepote krajolika, brojnih plaža i neobičnih građevina Kantabrije doživljene su vožnjom autobusom kroz mnoga poznata mjesta. Posjećen je i Muzej Altamire, replika špilje s paleolitskim slikama i crtežima starih 18,5 mil. godina.

U Guernici je razgledan drevni baskijski parlament a poznat je po slici Pabla Piccassa na kojoj je ovjekovječio njemačko bombardiranje grada, a koja je prvi put izložena u Španjolskom paviljonu na Svjetskoj izložbi 1937. godine.

Posjećeno je i poznato ljetovalište San Sebastian, sjedište svjetski poznatog filmskog festivala Zlatna školjka. Uz obalu je i niz mondenih ljetovališta, povijesnih hotela, ribarskih naselja i luka.

U Bordeauxu, koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine razgledane su mnogobrojne povijesne i moderne znamenitosti.

U gradiću St. Emilion, ”istraženo” je vinorodno područje jedno od najcjenjenijih i najpitoreksnijih na svijetu a degustirana su najbolja svjetska vina.

Tijekom stručnog putovanja razmijenjena su mnoga zapažanja o posjećenim naseljima i svemu viđenom u njima, na odlično organiziranom putovanju a nisu izostala ni vesela druženja i prepričavanja dogodovština.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije