BOLNICA ČAKOVEC S uloženih 65 milijuna kuna skratit će se liste čekanja

Uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice i ubrzano se priprema dokumentacija za paviljone

– Ovo je najveće nepovratno ulaganje u stogodišnjoj povijesti ove bolnice – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić na otvorenju obnovljenog odjela kirurgije, prvog dijela projekta ‘Rekonstrukcija i opremanje ŽB Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije’.

– Rekonstruirani su i opremljeni prostori za provođenje postupka dnevne kirurgije s deset soba i dva apartmana, a nabavljena je i suvremena oprema za izvođenje dijagnostičko terapijskih postupaka. Bolnica postupke dnevne kirurgije bez stacionara provodi od 2014. godine, broj stalno raste, pa je tako prošle godine obavljeno 1628 postupaka – dodao je ravnatelj Grudić.

U pripremi brojni projekti

Prvi dio radova vrijedan je 2,6 milijuna kuna.

Župan Matija Posavec ističe da je u tijeku najveće ulaganje u zdravstveni sustav Međimurja u povijesti. Uz projekt dnevne bolnice i kirurgije, investicije vrijedne 65 milijuna kuna, uskoro će biti otvoren obnovljeni odjel rađaonice, a priprema se i projektna dokumentacija za obnovu paviljona 2 i 3, ulaganje u opremu i zgradu primarne zdravstvene zaštite vrijednu više od 40 milijuna kuna.

Osim toga, godišnje se u opremu zdravstvenih ustanova izdvaja oko 14 milijuna kuna. U planu je i nabava uređaja za magnetsku rezonanciju vrijednog osam milijuna kuna. Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić istaknuo je u Čakovcu da je Ministarstvo spremno pomoći u kupnji uređaja MR uređaja, koliko je to u njihovoj moći.

– To je naša odgovornost prema 83 % stanovnika ove županije koji se liječe u Županijskoj bolnici, što je apsolutno najveći postotak u Hrvatskoj – rekao je Posavec.

Uređenje “kirurgije 1” završetak je dijela projekta vrijednog 65 milijuna kuna, od čega je čak 50 milijuna kuna financirano novcem EU, a razliku od 15 milijuna kuna osigurava Međimurska županija.

Završetak za dvije godine

– Svrha projekta je rekonstruirati i opremiti prostor Županijske bolnice kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici i dnevnoj kirurgiji. Završetak se planira za dvije godine, nabavit će se i medicinska oprema vrijedna 30,7 milijuna kuna i obaviti građevinski radovi u vrijednosti 31,6 milijuna – ističu u Županiji.

U bolnici pak očekuju da će se višom kvalitetom zdravstvene usluge povećati učinkovitost rada i skratiti vrijeme čekanja na terapiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije