ZANIMLJIVA RADIONICA Črne međimurske pisanice dići na višu razinu

Pisanice su jedan od najprepoznatljivijih obilježja uskrsnog razdoblja. Specifičan način ukrašavanja pisanica karakterističan za donje Međimurje održao se do danas u Donjoj Dubravi.

To su črne pisanice, odnosno jaja crne pozadine i cvjetnih motiva izrađene batik tehnikom. Upravo su one bile središnja tema nedavno održanog događanja u prostorima Doma kulture Zalan.

U predavanju i radionici Uskrs, Vuzem i črne pisanice Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, održala je uvodno slovo o značaju i simbolici uskrsnog vremena, a potom je Biserka Vučenik, najaktivnija izrađivačica črnih pisanica iz Donje Dubrave, održala radionicu u kojoj su se svi okupljeni mogli upoznati s procesom izrade ovakvih pisanica.

Izradu ovakvih pisanica detaljno je opisala Marija Novak, mještanka Donje Dubrave, koja se svog cijelog života bavila izučavanjem pučkih tradicija i njihovih izvorišta. 1983. godine objavila je članak u kojem detaljno opisuje izradu pisanica i njihovo korištenje u običaju sestrenja i bratimljenja.

Posebnost izrade črnih pisanica prepoznatljiv je dio baštine Donje Dubrave. Stoga je želja voditeljica ove radionice započeti s postupkom izrade dokumentacije za upis umijeća izrade črnih pisanica na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske koja se vodi pri Ministarstvu kulture te prezentirati gotovo dvadestogodišnji rad Biserke Vučenik i njene obitelji s pisanicama u obliku izložbe sljedeće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije