LAUREATI Pre-kom, Zora, Dragutin Feletar, Ivica Jurgec i Zvonko Golub

Najponosniji sam na projekt otvaranja vrtića u selima, kaže mr. sc. Zvonko Golub (84)

Poznati su ovogodišnji dobitnici nagrade Zrinski, koju dodjeljuje Međimurska županija. Odlukom Županijske skupštine, plaketu i po 3000 kuna neto dobit će komunalna tvrtka Pre-kom iz Preloga, udruga Zora iz Čakovca, akademik Dragutin Feletar, mr. sc. Zvonko Golub i Ivica Jurgec.

Pre-kom zapošljava 80 radnika, od kojih više od polovice radi na gospodarenju otpadom, u kojem je ta tvrtka prije tri godine postala lider u nas. Nagrada ide i čakovečkoj udruzi Zora koja se bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda, potporom mladima, suzbijanjem nasilja i humanitarnim radom.

Priznanje za rad u školstvu

Akademik Dragutin Feletar iz Donje Dubrave nagrađuje se za izniman doprinos u istraživanju povijesno-geografskih značajki Međimurja i dugogodišnji rad u znanstvenom, društvenom i kulturnom životu Međimurja. Uredio je i izdao oko 300 publikacija, a i izdavač je i stručnih časopisa.

Umirovljeni novinar Ivica Jurgec nagrađuje se za novinarska ostvarenja i uredničke rezultate, kao i za popularizaciju Međimurja kao regije.Dvadeset godina bio je glavni urednik tjednika Međimurje.

Mr. sc. Zvonko Golub iz Čakovca priznanje dobiva zbog uspjeha u organiziranju odgojno-obrazovnog rada i u unapređenju obrazovanja i školstva. Radio je kao nastavnik i direktor škola u D. Mihaljevcu, D. Vidovcu, D. Dubravi i Kotoribi, a inicirao je i koncepciju otvaranja predškolskih odjeljenja uz osnovne škole.

Od 1965. do 1969. bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske, potom i potpredsjednik Skupštine općina Čakovec, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine zajednica općina Varaždin, direktor TIZ-a Zrinski… Danas je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

– Najponosniji sam na projekt otvaranja vrtića u selima. Tada su postojali samo u Čakovcu i Prelogu, a kad se otvarao u Donjoj Dubravi, rekli su: “Golub je lud, što će vrtić jednom selu?” Ponosan sam i na gradnju škola i dvorane u Čakovcu, kao i učeničkog doma. Htjeli su ukinuti Pedagošku akademiju u Čakovcu jer je bila namjera da svi studenti idu u Zagreb, a ja sam se kao zastupnik jako borio da ostane. I uspjeli smo – kaže mr. sc. Golub.

Bolnicu financirali Međimurci

Prisjeća se i izgradnje Centra za kulturu i Doma armije te bolnice koju su samodoprinosom financirali sami Međimurci. Priznanja će biti uručena na Dan Međimurske županije 30. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije