PRIBISLAVEC Zbor mještana zagrebao površinu i otkrio probleme

U četvrtak, 5. travnja održan je zbor mještana Općine Pribislavec i općinskih djelatnika. Teme koje su predstavili bile su javna rasprava o gospodarenju otpadom u Općini Pribislavec, osvrt na rad koncesionara te odluka o uvjetima i načinu držanja pasa i kućnih ljubimaca.

Rasprava o gospodarenju otpadom, s obzirom na trenutno postojeće okolnosti, potrajala je čak jedan sat i tridesetak minuta te potaknula mnoge probleme koje je potrebno riješiti.

Uz prezentaciju, mještane je s temom upoznao gospodin Dragutin Lisjak iz specijalizirane tvrtke u Domašincu. Analiza i procjena stanja sastavni je dio plana rješenja dotičnog problema, a vrlo je bitno provesti i edukaciju mještana. Tema je pokrenula reakcije, komentare i rasprave o romskoj nacionalnoj manjini, njihovim pravima i postupcima.



– Ono što zajedno moramo jest provesti odluku o komunalnom redu, krenuti od svog kućnog praga i prestati s vijećnim kritiziranjem, komentirali su mještani.

Cilj i zaključak je potreba sprječavanja nastanka otpada, smanjivanje količine postojećeg otpada te sprječavanja odbacivanja otpada na način suprotan Zakonu o uklanjanju istog.

– Koncesijski ugovor i raspis je pred nama, mi ćemo po uvjetima raspisivanja natječaja za provedbu odvoza komunalnog otpada i svih ostalih oblika dati mobilno reciklažno dvorište, rekla je načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.



Tema je zaključena time što će plan gospodarenja otpadom biti prihvaćen na prvoj sjednici Općinskog vijeća. Alarmantan broj pasa napušten je na ulicama Međimurske županije, a u područjima naselja romske nacionalne manjine pribilježen je broj od 3000 pasa lutalica, o tome je govorila Aleksandra Hampamer, aktivistica za prava životinja Čakovec.

Kazna za nečipiranog kućnog ljubimca iznosi 6.000 kuna, za napuštanje između 15.000 i 30.000 kuna, a za poticanje borbe pasa do godinu dana zatvora.

Šteta što je skupu o gorućim općinskim temama nazočilo gotovo nikakav postotak birača koji su se, kako je skup odmicao, osipali.

Valja zabilježiti i demonstrativno napuštanje skupa jednog od birača koji je zdužno, bez mnogo argumenata, štitio stanovnike Romske populacije koji su bili u nekoliko navrata spominjani u kontekstu zbrinjavanja otpada i skrbi o psima.

Naš komentar takvom postupku bit će pitanje – Gospodine, mislite li da ste time riješili ‘zagrebene‘ probleme?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije