ISUS JE U GROBU Danas je Velika subota – dan tišine i molitve

Velika subota je kršćanski spomendan i slavi se u dan prije Uskrsa te zajedno s Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve.

U crkvama se posjećuje posebno uređeni Božji grob i ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina, a vjernici kroz dan dolaze se pomoliti na “Isusov grob”.

Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U kršćanskim obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu. Tako Crkva ulazi u vazmeno bdijenje koje počinje u subotu navečer.

Blagoslivlje se vatra izvan crkve i na njoj se pali uskrsna svijeća. To svjetlo nam simbolizira uskrslog Krista koji je za nas bio mučen, pokopan, a za nas je i uskrsnuo. Svijeća se u procesiji unosi u župnu crkvu koja je u mraku.

Tek unosom uskrsne svijeće u crkvu, vjernici pale svoje svijeće i pale se sva svijetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći.

Drugi dio bdijenja je Služba riječi, a poslije Službe riječi slijedi krsna služba, blagoslivlje se voda, krste se katekumeni. Vazmeno bdijenje završava euharistijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije