ČITATELJICA Učinite nešto! Kod ‘placa’ u Čakovcu parkiraju gdje stignu

Javila nam se čitateljica kako bi se potužila na nepropisno parkiranje u čakovečkoj Ulici Valenta Morandinija.

‘Javljam se vezano za parkiranje u Ulici V. Morandinija u Čakovcu ili kod ‘placa’. Mislim da je svima dobro poznati problem nepropisnog parkiranja u toj ulici tijekom jutra, a pogotovo subotom i u oči praznika. Zanima me zašto nitko ništa ne poduzima?!

Kao stanar imam problem ulaska na parkiralište za stanare jer je ulaz blokiran parkiranim autima, kao pješak imam problem kad prelazim cestu preko jasno vidljive zebre na kojoj isto bez imalo grižnje savjesti parkiraju. Molim vas da se nadležne upozori na taj problem s obzirom da se bliži Uskrs, i bez obzira na to.

Mislim da nije fer da vozači koji parkiraju svoje aute na parking, plate kartu ili kaznu ako ne uplate kartu, a ovi nekulturni vozači jer stvarno to jesu, prolaze nekažnjeno! – napisala je čitateljica.

Upite smo proslijedili na dvije adrese – GKP Čakom i Grad Čakovec

– GKP Čakom d.o.o. je nadležan za kontrolu naplate parkiranja. To znači da je ovlašten promatrati i reagirati u slučaju kršenja pravila, isključivo za promet u mirovanju kako se zapravo naziva situacija kada su vozila parkirana na parkirališnim mjestima.

Iz upita čitateljice proizlazi da je isti nezadovoljan situacijama zaustavljanja vozila na neoznačenim parkirališnim mjestima, odnosno na samoj prometnici, a za koje situacije su nadležne druge službe – odgovorili su nam iz Čakoma.

Stigao je i odgovor iz Grada Čakovca.

– Uzimajući u obzir nedovoljni broj parkirnih mjesta u odnosu na broj stambenih jedinica u djelu stambenih zona Uska i O. Keršovanija, Grad je donošenjem Odluke o parkiranju i zaustavljanju vozila na području grada, kao i donošenjem Pravilnika o javnim parkiralištima stanarima dodijelio poseban, tzv. povlašteni status u odnosu na druge korisnike javnih parkirališta u gradu Čakovcu.

Dosadašnji režim parkiranja u užem centru Grada pokazao se učinkovitim, poglavito iz razloga što je tijekom vikenda (subota popodne i nedjelja), na svim javnim parkiralištima omogućeno besplatno parkiranje svim korisnicima, a nadzorom S-kategorija parkiranja tijekom radnog tjedna stanarima se omogućuje oblik nadzora i zaštite povlaštenih parkirnih mjesta od strane kontrolora parkiranja GKP Čakom d.o.o., trgovačkog društva kojem su povjereni poslovi nadzora, naplate i održavanja javnih parkirališta.

Što se tiče kontrole prometa u mirovanju, izvan definiranih područja – stambenih zona, temeljem ovlasti iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iste su u nadležnosti prometnog redarstava i policije. Skrećemo pozornost da Grad u ovom trenutku ima na raspolaganju jednog prometnog redara koji nije dostatan da bi u svakom trenutku pokrio – nadzirao područja iz nadležnosti.

Stoga se građani u svakom slučaju mogu obratiti i mjesno nadležnoj policijskoj upravi u slučajevima kada im je onemogučen pristup u stambenu zonu. Grad će u skladu s mogućnostima nastojati tijekom kritičnog vremena poduzeti mjere i radnje u cilju osiguravanja sigurne protočnosti pješačkog prometa, a o navedenoj problematici izvjestit će i policijsku Upravu- stoji u odgovoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije