VIDEO I FOTO Međimurke i Međimurci imaju najljepši osmijeh!

>> Dan zdravog osmijeha u Čakovcu (Subota, 24.3.2018.)

Osmijeh je najprepoznatljiviji izraz lica na svijetu, pojavljuje se u svim krajevima i svim kulturama, te ima isto značenje. Odrasli ljudi se u jednom danu nasmiju oko 20 puta, dok se djeca nasmiju čak 400 puta.

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Uppsal došli su do zaključka da je smijanje zarazno, te da se puno češće smijemo u prisustvu djece. Ispitanici podvrgnuti testiranju nisu imali kontrolu nad vlastitim mišićima na licu kada se netko u njihovoj blizini smijao. Osmijeh je univerzalni prirodni lijek. Obogaćuje onog tko ga prima, a ne osiromašuje onog koji ga daje, podiže samopouzdanje, rasterećuje nas briga i stresa, oslobađa nas ljutnje i mržnje.

I ove su godine stomatolozi Međimurja, na inicijativu Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju u organizaciji mr.sc. Tanje Rosić, dr.med.dent, te odgajateljice Gordane Šoltić Siladi, predsjednice Društva ‘ Naša djeca’ Čakovec provesti akciju Dan zdravog osmijeha. U akciju su uključena djecu svih vrtića grada Čakovca i okolice, te djecu osnovnih i srednjih škola.

Za sve prvašiće su osigurane besplatne četkice

– Svoj posao stomatologa oduvijek sam doživljavala kao poziv, a sve svoje pacijente doživljavam kao prijatelje. U odnosu stomatologa i pacijenta, najbitnije je povjerenje. Član sam predsjedništva Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju, te mi je najveća radost kad mladi i djeca ispune moju ordinaciju – govori nam Tanja.

– Cilj ove akcije je educirati djecu i mlade o važnosti provođenja redovite oralne higijene. Pravilno i redovito četkanje zubiju, te preventivni pregledi su najbitniji za čuvenje zdravog osmijeha. Ovih dana ordinaciju su posjetili mališani i dječjeg vrtića.

Moje najveće veselje je kada se ordinacija ispuni dječjim žamorom, radošću i smijehom. Kod mnoge djece srušili smo predrasude o zubarima koji vade zube, upoznali se sa pravilnim i redovitim četkanjem, pregledali zubiće, a za nagradu svatko je dobio četkicu za zube – s osmijehom će Tanja.

Za pravilnu oralnu higijenu potrebno je imati dobru i kvalitetnu četkicu. Doba četkica mora imati čvrstu dršku koja će omogućiti kontrolu pokreta i pritiska. Vlakna ne bi trebala biti suviše tvrda da ne bi uzrokovala povlačenje i krvarenje desni. CURAPROX četkice imaju čak 5000 tankih curen vlakana koje omogućavaju nježno i detaljno čišćenje.

– Zubi bi se trebali prati minimalno dva puta na dan, ujutro i navečer. To je neki higijenski minimum. Kao što peremo ruke prije svakog jela, trebalo bi oprati zube i nakon svakog jela. Naravno da to ponekad nije moguće, ali trebali bi težiti ka tome – uvjerava nas Tanja Rosić.

Da odjek bude jači, obično pozovemo neku poznatu osobu iz javnog života. Tako su do sada gosti bili Goran Navojec, Davor Gobac, Mila Elegović i Filip Šovagović, a ove godine akciju su podržali glumci Igor Baksa i Jan Kerekeš i super dečki iz Scifidelity Orchestra.

Nastupilo je oko 200 djece iz čakovečkih vrtića Cipelica, Bambi, Žibeki i Cvrčak, te dječji zbor “Čakovečki mališani, plesni studio Vivona i Čakovečke mažoretkinje.

– Često dolazim u Čakovec, grad Zrinskih, ali evo već trinaestu godinu i grad zdravog osmijeha. Međimurci su oduvijek bili prava publika, prepoznatljivi po vedroj i pozitivnoj naravi. Veliko mi je zadovoljstvo gostovati na ovako jednoj plemenitoj akciji, te se nadam da se vidimo i druge godine – kazao je Jan Kerekeš.

– Drago nam je istaknuti da se svake godine u akciju uključuje sve veći broj djece, ljudi, udruga i raznih ustanova naše lokalne zajednice, te nam po tome nema premca u Hrvatskoj , imamo svoj logo, himnu, predstavu. Cijela lokalna zajednica je uključena u taj projekt – s ponosom govori nam mr.sc. Tanja Rosić dr.med.dent, član predsjedništva Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju.

Zato perimo zube, jer zdrav osmijeh je nešto najljepše što možete pokloniti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije