KURIKULARNA REFORMA Evo koje su se međimurske škole uključile

Od jeseni u 46 osnovnih i 26 srednjih škola kreće eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za život”. U kurikularnu reformu koja je zaustavljena za vrijeme Šustarove vladavine, tako će od iduće nastavne godine biti uključen 6401 učenik osnovne škole te 2323 učenika srednjih škola, piše Index.

U Zagrebu će se kurikularna reforma početi primjenjivati samo u OŠ Ivana Cankara, a najviše škola po županijama odabrano je u Osječko-baranjskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– Na javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa kurikularne reforme prijavile su se 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje škole, što je bitno više od maksimalno planiranih 50 osnovnih škola i 30 srednjih škola u kojima će se od iduće školske godine provoditi taj program, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Javni poziv na koji su se škole mogle prijaviti bio je otvoren od 16. veljače do 15. ožujka ove godine, a prijave, kazala je ministrica, svjedoče o velikom i razmjerno raspoređenom zanimanju škola u svim hrvatskim županijama.

I međimurske škole uključile se u kurikularnu reformu

Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije gdje se prijavilo 29 škola, među kojima je 16 osnovnih škola i 13 srednjih škola, dok je najmanje prijava bilo iz Koprivničko-križevačke, samo dvije srednje škole, a nijedna osnovna škola.

Od međimurskih škola, uključile su se OŠ Donja Dubrava (71 učenik), OŠ Orehovica (112 učenika) te Srednja škola Prelog (45 učenika).

Što uključuje reforma?

Novi eksperimentalni kurikulumi uključuju novi nastavni materijal (uključujući i digitalni), stručno usavršavanje učitelja, opremanje škola (ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema), besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike – podrška svih telekomunikacijskih tvrtki, promjene okruženja za učenje.

Uz to nema dodatnog financijskog opterećenja za škole.

Podsjetimo, javna rasprava oko kurikularne reforme koju je vodio Boris Jokić završena je prije dvije godine, a kako je cijela reforma bila zaustavljena za vrijeme bivših ministara Predraga Šustara i Pave Barišića, rad na njoj je nastavljen prije nekoliko mjeseci, javlja Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije