SKUPŠTINA Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije

Svoju redovnu izvještajnu skupštinu za 2017. godinu, 15. je ožujka održalo Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije. Skupštini su nazočili Lucijan Franin, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Čakovca, Leonardo Belović, tajnik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i grada Čakovca te gosti iz Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin, Danijel Labaš predsjednik, Darko Tomašek tajnik i Ines Brckan voditeljica radionica za rad s mladima te predstavnici Radiokluba Međimurje i Aerokluba Međimurje.

Izvješće o radu Društva za 2017. godinu podnijela je predsjednica Renata Martinec, blagajničko izvješće Zvonko Ljubić, a izvješće Nadzornog odbora Mladen Beuk. Skupštinu je vodio Željko Medved tajnik Društva, ujedno i predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije.



Lucijan Franin čestitiao je pedagozima tehničke kulture na postignutim rezultatima te napomenuo da je to po stručnosti i tehničkim kompetencijama najjača udruga u Zajednici. U radu s mladima može biti uzor drugim udrugama.

Posebno su vrijedne aktivnosti provođenja natjecanja mladih tehničara gdje su na državnoj razini postignuti odlični rezultati. Prvo mjesto u Obradi materijala Vilima Srneca iz OŠ Nedelišće, treće u području Modelarstvo i maketarstvo Ane Pintarić iz OŠ Dr. Vinka Žganca iz Vratišinca, četvrto Karla Filipića iz OŠ Prelog u području Strojarske konstrukcije i peto mjesto Lucije Martinović iz OŠ Nedelišće u Graditeljstvu, dok su ostali naših predstavnici zauzeli mjesta u gornjem dijelu poretka.

Na državnom natjecanju ‘Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga’ vrijedan je plasman našeg tima Jan Haček i Marko Vinko iz OŠ Sveti Martin na Muri na peto mjesto te Antonije Juras i Draženke Ignac iz čakovečkog Centra za ogoj i obrazovanje u svom području na trće mjesto.

Posebno su dobro bili organizirani i od učenika prihvaćeni i posjećeni Zimski i Ljetni kamp tehničke kulture koji su održani u I. OŠ Čakovec. Preko Javnog poziva za financijske potpore projektima i programima financirao ih je grad Čakovec.



Stručno usavršavanje i osposobljavanje za članove organizirano je zajednos s varaždinskim Društvom. Orgnizirane su stručne ekskurzije na Sajam inovacija ‘Inventum’ u Ilok, na ‘Primjere dobre prakse’ u Karlovac i Topusko, u varaždinski ‘Marleks’ te je održano nekoliko stručnih predavanja u Čakovcu i Varaždinu. Za učenike su organizirane radionice koje su članovi društva proveli u školama ili u prostorijama koje Društvo može koristiti.

Uspostavljena je dobra suradnja sa svim udrugama Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, posebno je dobra u radu s mladima s Radioklubom i Aeroklubom te Oldtimer klubom Međimurje, čiji članovi dolaze sa svojim vozilima na manifestacije na kojima se okupljaju mladi tehničari. Nakon rasprave usvojena su predložena izvješća kao i planovi za 2018. godinu koji obuhvaćaju sve dosadašnje aktivnosti.

Društvo će se dodatno, aktivno uključiti u promociju i provođenje Projekta ‘Hrvatska stvara’ koji predviđa otvaranje najmanje dva Code kluba u županiji. Osnivanjem Code Clubova organizirat će se mjesta na kojima djeca i mladi mogu učiti programirati. Ovakva edukacija bit će besplatno dostupna djeci u cijeloj Hrvatskoj. Projekt se provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulute i uz podršku Britanskog veleposlanstva.



Projekt ‘Hrvatska stvara’ – formiranje Code Clubova

Projekt ‘Hrvatska stvara’ ima za cilj da se kod mladih u cijeloj Hrvatskoj potakne kreativni duh, da se formiraju lokacije gdje se mogu sastajati, učiti i stvarati. Osvarenjem cilja očekuje se da će se kod mladih povećati interes za tehničku kulturu te općenito za prirodoslovna i znanstvena područja

Što je Code Club?

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Code Club je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu, a vrlo brzo su se klubovi proširili po cijelom svijetu. Trenutno postoj 10 000 klubova u više od 100 zemalja svijeta. Pokretanjem klubova u Hrvatskoj naša djeca dobivaju mogućnost učiti i napredovati na isti način kao i njihovi vršnjaci diljem svijeta.

Želja je da se svoj djeci u Hrvatskoj omogući učenje na kreativan i zabavan način, kroz igru, bez obzira na njihovu lokaciju i financijske mogućnosti. Cilj je da Zajednice tehničke kulture postanu i prve Code Club lokacije unutar županija, centri gdje će se mladi nalaziti i stvarati. Osnivanje Code Club-a je vrlo jednostavno, registracijom na web stranici dobiva se pristup materijalima i rad s djecom može početi. Dodatno u sklopu projekta ‘Hrvatska stvara’ prvi klubovi u svakoj županiji dobivaju na korištenje 2 STEMI Hexapod robota za učenje i daljnji rad s djecom.

Predstavljanje projekta ‘Hrvatska stvara – formiranje Code clubova’ u Međimurskoj županiji bit će u subotu 14.4.2018. godine u Scheierovoj zgradi u Čakovcu u vremenu od 9:30 do 13:30 sati. Dolazak na skup je otovren za sve zainteresirane.

Prvi dio će biti plenaran i odvijat će se na katu zgrade gdje će udruga ‘Programerko’ predstaviti projekt. Nakon toga će se u prizemlju održati početne radionice programiranja. Pozivaju se poduzetnici, predstavnici informatičkih tvrtki i udruga, predstavnici gradova i lokalne zajednice, gradonačelnici, načelnici, pročelnik/ca za školstvo i/ili tehnički kulturu, predstavnici županije, župan, te lokalni mediji da nazoče prestavljanju projekta.

Posebno se pozivaju učitelji i profesori tehničke kulture i informatike, kao i drugih struka, da o projektu obavijeste svoje učenike i upute ih na početnu radionicu. Organizatori će im izdati potvrdu o sudjelovanju na stručnom skupu. Učenici koji žele sudjelovati na radionici trebaju sa sobom donijeti laptop i produžni kabel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije