TERBOTZ Tjedan restorana Hrvatske: Nevjerojatna moć domaćeg kulinarskog umijeća

Do 18. ožujka 2018. u Hrvatskoj se održava gastronomski Tjedan restorana, a mi smo pohodili Restoran Terbotz u Železnoj Gori i pogledali u kuhinju gdje se pripremaju jela koja su već do sada izazvala toliko pohvala kao nikada do sada, premda ovaj restoran već godinama drži sam vrh međimurskog kulinarstva i gastronomije.

Naime, jelovnik u trajanju ove priredbe je riječima teško opisiv i to je glavni razlog što smo htjeli vidjeti i čuti, tko i kako je jelovnik sastavio i tko priprema jela koja su posjetiteljima postali religija, jer mnogi od njih dolaze više puta dovodeći prijatelje i znance sa sobom, kako bi zajednički blagovali neki od po tri ponuđena slijeda.

Predjelo čine pikantni mousse, sirni žličnjaci i lisnata salata. Pomisli bi smo kako je riječ o stranim de licijama , kada ono, baš sve je domaće, ne samo hrvatsko nego većinom čisto međimursko (turoš, dimljeni jezik, bučino ulje, đem od luka…..).

Glavno jelo čine tri tanjura na kojima su lijepo posloženi panirana piletina, junetina u umaku i sotirani lungić i opet sve domaće (domaći pire s čvarcima, čerleno Jakopićevo vino, heljdini i zeleni rezanci, gljive, vrhnje….).

A tek desert, eksplozija na završetku blagovanja. Čoko vulkan, domači jabučni kolač i uštipci i osim vanilije i čokolade sve s domačih vrtova i voćnjaka (marelice, voćni preljev, sladoled s voćnim preljevom….).

Novinaru nije jednostavno pronaći riječim koji bi opisao ovaj festival jela, a pogotovu nevjerojatnu moć domaći majstorica kulinarstva i ugode posluživanja.

Domaćica u Terbotzu Nadica Jakopić kaže kako se sastala ekipa s prijedlozima, razmotrila i razradila jelovnik i potom ga posložila u sjajnu kompoziciju iz koje svaki gost može izdvojiti ono što mu se učini najpoželnije.

Tu sjajnu ekipu čine kuharice: Silvija Horak, Marinela Kralj i Anika Lovrec te vrhunski poslužitelji Ljiljana Tkalec Novak i Goran Mikulan.

Ljiljana i Goran su osobe koje predlažu kakvo vino je dobro popiti uz određeno jelo i sigurno pogađaju. Čitateljima za koje i zbog kojih pišemo, povjeravamo kako je naš izbor bio, sirni žličnjaci od blitve s umakom od rajčice i bosiljka s tvrdim ribanim sirom, za predjelo.

Sotirani lungić s povrćem na trakice, heljdinim i zeleni reznacima u umaku od gljiva i vrhnja za glavno jelo. Za desert nam je trebalo vremena jer izbor ili ponuda je čudesna.

Rekosmo, neka bude čoko vulkan i ne požalismo. Vino je odabirala Nadica i naravno pogodila. Graševina izborna berba. Odluka je naravno ponaosobna, objed (ručak) stoji 100 kuna, a večera (od 17 -23 sata) 125 kuna.

Veli prvi čovjek obiteljskog gospodarsva Branimir Jakopić kako je Tjedan restorana Hrvatska u Terbotzu događaj (dobro se najaviti na 040/857-444) koji pokazuje visoku kakvoću hrane i jela te što posebno raduje gotovo fantastično držanje i odnos gostiju prema onome što im se nudi i tko ih poslužuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije