VIDEO Dubravka Novak iz Selnice među 11 veličanstvenih žena Hrvatske

Povodom Međunarodnog dana žena novine 24 sata izabrale su ’11 fantastičnih’, a među njima je svoje mjesto našla i Dubravka Novak iz Selnice.

Dubravka je žena s jednom rukom i samo dva prsta, ali je u životu učinila više nego mnogi s deset prstiju. Sretno je udana, majka je troje djece, a uz to od prošlog ljeta je vlasnica dječjeg vrtića. Njezina joj invalidnost nije tabu, ne srami se ničega i život živi bez sputavanja.

Od djetinjstva je imitirala sve što rade njezini vršnjaci, pa je tako još u osnovnoj školi naučila voziti bicikl, a danas svakodnevno vozi auto, a prilagođen je jedino automatski mjenjač. Ona obavlja sve svakodnevne aktivnosti, jednostavno jer sebi nikad nije dopustila da kaže: “Ja to ne mogu”.

– Ako nemaš ruku, pa imaš noge, imaš zube, imaš nešto drugo. Ne treba se bojati. Sve što treba je pokušati- kaže Dubravka.

Mnoge toga u djetinjstvu joj se činilo nemogućim, ali kaže da je njeno sretno odrastanje ključno za sve ovo što je do sada postigla. Hendikep ju nije spriječio da ostvari svoj san. Sa suprugom Mirom podigla je Dječji vrtić Duda u Hrastovljanu. To je prvi vrtić u općini Martijanec. Dok je Miro radio, Dubravka se brinula o njihovoj djeci, Sari te blizancima Eriku i Roku.

S mužem sagradila vrtić

– Malo sam razmišljala i shvatila da bi otvaranje vrtića bilo idealan pothvat jer najbliži je udaljen čak osam kilometara odavde. I uspjela sam – kaže ponosno. Kao prava žena, ističe da su joj od velike pomoći bili i njezini muškarci iz obitelji.

– Istina, ja mogu sve sama, ali da nije bilo potpore i uvjeravanja, najprije mojeg oca, a potom i supruga, da se ne trebam ničega plašiti, ne bih danas bila ovakva. Nisam željela živjeti od mirovine, htjela sam zarađivati, i suprug me u tome podržao – kaže Dubravka. Prema njenom iskustvu, žene su daleko bolje u kućanskim poslovima i odgoju djece, posebno jer su bolje organizirane i planiraju unaprijed.

(Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

– Ne kaže se bez razloga da žena drži tri ugla kuće a muškarac samo jedan. A tko je donio muškarce na svijet ako ne žena? Ipak, bez nježnog zagrljaja suprotnog spola ipak bi to sve bilo teže. Koliko god da smo jake, ipak nam treba netko da nas još ojača – kaže Dubravka za 24sata.

U Hrvatskoj je ljuti to što su žene manje zaštićene na poslu u odnosu na muškarce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije