KRIŽNI PUT U SVETOM MARTINU Bijeli snijeg priglio križ, slabosti i grijehe

Treće Korizmene ili prve ožujske nedjelje održan je tradicionalni sada već 16. križni put Župe Sveti Martin na Muri, a vrstan je uvod vjernika i onih koji su to možda počeli biti pohodom na ovaj događaj, jer vidimo mnoge ljude iz drugih župa i one ‘nove’ koji redovito dolaze i nose pokorno i pobžno teški drveni križ u slavljenje Uskrsa ili Vazma.

Premda su uvjeti na putu bili teški, snijeg, led, bljuzgavica, voda i povremeni vjetar, bilo je onih koji su prošli svih 22 kilometara i svih 14 postaja, a dosta je onih koji su prošli nekoliko postaja i onda odustajali, ali i oni koji su se u svojim naseljima priključivali sudionicima puta koji je krenuo iz župne crkve i u njoj završio, prošavši svim naseljima župe, što ga čini zanimljivim, a mnogi vjerujemo i korisnim.

Ljude i likove iz povijesnog Križnog puta Isusa Krista na Kalvariju (Lubanju) ostvarili su: Dejan Krajačić (Isus), Martin Perčić (satnik), Stanko Srpak (Pilat), Tomislav Šajnović (Šimun Cirenac), Katarina Šajnović (Veronika), Rahela Baumgartner (Isusova Majka), Ines Baumgartner (Marija Magdalena) te Emanuel Bistrović i Simon Herperger (vojnici).

Postaje su predmolili ovogodišnji krizmanici (firmanici), dok su gasitelji Svetog Martina na Muri i Lapšine dali ogromni doprinosu u logici. Naravno sve je budno motrio i snažio domaći župnik prečasniIvan Herceg, koji je 2002. godine započeo ovaj projekt koji je minulih šesnaest godina pohodilo tisuće vjernika koji su uz ovu žrtvu opuštenije i radosnije dočekivalu Uskrs, koji je ove godine u nedjelju 1. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije