FOTO Zrinska garda izabrala novo vodstvo – predsjednik Đuro Bel

>> Dodjela priznanja Zrinske garde povodom 15. obljetnice (Petak, 23.2.2018.) Foto: Miroslava Novak

Udruga Zrinska garda Čakovec održala je u petak, 23. veljače 2018. godine, svoju redovitu 19., ujedno i izbornu, sjednicu Skupštine na kojoj su se okupili njezini članovi, a u nastavku je održana i svečanost podjele priznanja povodom 15. obljetnice Zrinske garde, koja se pojedinim aktivnostima obilježavala protekle dvije godine.

Nazočni su na sjednici prihvatili izvješća o radu Udruge i financijskom poslovanju te Izvješće Nadzornog odbora za 2017. godinu.

Kako je nakon 8 godina na dužnosti predsjednika zahvalio Alojzije Sobočanec, dipl.oec., on se u svom obraćanju osvrnuo na rad Udruge u tom razdoblju te iznio podatke o postignutim rezultatima i financijskom poslovanju.

U tom su vremenu postavljeni spomenik Nikoli IV. Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, zatim spomenik Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada u Čakovcu, Nikoli Zrinskom Sigetskom u Sigetu, poprsje Petra Zrinskog u dvorištu Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” u Zagrebu te isto poprsje ispred sjedišta Međimurske županije u Čakovcu, zatim poprsje Nikole IV. Zrinskog u Šenkovcu i spomen ploča blaženom Alojziju Stepincu na pročelju Franjevačkog samostana u Čakovcu kojem je Udruga darovala i zavjetnu sliku Gospe od Anđela.

Održana su 4 međunarodna znanstvena skupa o Zrinskima i Frankopanima i izdani su zbornici radova sa tih skupova, izdana je knjiga o 15 godina Zrinske garde, sufinancirano je izdavanje knjige Josipa Bedekovića – Natale solum, a izdavani su i kalendari Zrinske garde i izrađeni pojedini suveniri. Nabavljeni su i kombi vozilo, nove odore, sablje i čizme, te je uređena manja prostorija Zrinske garde u sklopu Zrinskoga grada u Čakovcu.

Posebno je naglasio kako je pokrenuta inicijativa za osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu, čiji je postupak u tijeku. Naglasio je kako su gardisti Zrinske garde u tom razdoblju imali više od 1400 nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu. Na inicijativu Zrinske garde Hrvatski je sabor proglasio Spomendan Zrinskih i Frankopana. Od primljenih priznanja izdvojio je kako je Zrinska garda primila Priznanje Republike Hrvatske, te Nagradu Zrinski Međimurske županije, a pojedini članovi Udruge primili su odlikovanja Predsjednice RH.

Za gardiste je u osam godina prisegnulo 44 članova te je primljeno 70 redovitih članova i četrdesetak članova podupiratelja. Počasnim članovima Udruge proglašeni su Ante Gotovina, Mladen Markač, admiral Ante Urlić, mons. Juraj Jezerinac, Kolinda Grabar-Kitarović i Antun Mikec. Na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini proslavljena je tijekom 2016. godine 450. obljetnica Sigetske bitke, čiji je nositelj bila upravo Zrinska garda.

Ostvarena je i pojačana suradnja s Gradom Sigetom, Pomurskim Hrvatima te Gradiščanskim Hrvatima, zatim sa HVU “Dr. Franjo Tuđman” Zagreb, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom, Katoličkom Crkvom, Maticom hrvatskom i Družbom “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, hrvatskim braniteljima te Ministarstvom kulture, Ministarstvom obrane, Vladom RH i Hrvatskim saborom.

Za ostvarenje svega bila su potrebna i značajna sredstva te su u tom razdoblju ostvareni prihodi u iznosu od 3.647.496,00 kuna te rashodi u iznosu od 3.508.768,00 kuna, od čega iz dva programa Ipa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 582.0745,00 kuna Svega toga ne bi bilo bez timskog rada rukovodstva i članova Udruge, kao i spomenute suradnje te pomoći podupiratelja Zrinske garde kojima je Alojzije Sobočanec, dipl.oec., na kraju osvrta uputio riječi iskrene zahvale.

Radi funkcionalnijeg djelovanja Udruge usvojene su manje izmjene i dopune Statuta Udruge te je kao nova djelatnost predviđena i promocija vrijednosti domovinskog rata.

Na sjednici su provedeni izbori za rukovodstvo Udruge. Za novog je predsjednika izabran Đuro Bel iz Čakovca, za dopredsjednike su izabrani Josip Zorčec i Mihael Štebih, akad. kipar, za predsjednika Skupštine izabran je Dražen Berkopić, dok su uz njih u Predsjedništvo još izabrani zapovjednik Davor Bratković, Mladen Obadić, Branko Krnjak, Markus Pilić i Marjan Novak, te su prema Statutu potvrđeni mandati kumi zastave Bernardi Cecelja i nadzapovjedniku Alojziju Šestanu koji su ujedno članovi Predsjedništva Udruge.

Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Stjepan Novak, a za članove Ratimir Hrešč i Ivančica Somođi, dok je za predsjednika Suda časti izabran prof.em. Stjepan Hranjec, a za članove Dragutin Trstoglavec i Zoran Vidović. Ujedno su usvojeni prijedlozi programa rada sa nastupima i financijskog plana za ovu godinu.

Članovi Skupštine aklamacijom su za prvog počasnog predsjednika udruge proglasili Alojzija Sobočanca, dipl.oec., i to za dugogodišnje uspješno obnašanje dužnosti predsjednika Udruge, osobiti doprinos u njezinom radu i svekolikom napretku, a posebno za aktivnosti proslave 450. obljetnice Sigetske bitke, promociju kulturne, povijesne i vojničke ostavštine Zrinskih i Frankopana u domovini i u inozemstvu, njihovog značaja za Čakovec i Međimurje, za ostvarenje međudržavne suradnje i zalaganje za osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu. Njemu je novi predsjednik Đuro Bel ujedno uručio i Povelju počasnog predsjednika Udruge.

Za novog počasnog člana Udruge proglašen je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

U nastavku je upriličena svečanost povodom 15. obljetnice Zrinske garde, sa željom da se kaže jedno veliko HVALA svima koji su Zrinskoj gardi vjerni kroz ovo razdoblje, bilo kao članovi, bilo kao podupiratelji njezinog rada na očuvanju i promociji kulturne, povijesne i vojničke ostavštine Zrinskih i Frankopana. Svečanosti su nazočili međimurski župan Matija Posavec, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, izaslanik zapovjednika HVU “Dr. Franjo Tuđman” general bojnika Mate Pađena brigadir Krešimir Trstenjak zapovjednik Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, izaslanik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njezina predsjednika akademika Zvonka Kusića, akademik Dragutin Feletar, član Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije, izaslanik vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana koji je zahvalio na pozivu i suradnji, vlč. Ivica Horvat policijski kapelan, gosti iz Sigeta na čelu sa gradonačelnikom dr. Vass Peterom, dogradonačelnikom Zoltanom Varga, Andreom Malek iz Kulturne i zelene zona te Zrinyi vitezi.

Za ovu prigodu izrađena su Priznanja Zrinske garde, i to Plaketa Zrinske garde – Nikole IV. Zrinskog sa zlatnim i srebrnim obilježjem te Priznanje Zrinske garde sa brončanim obilježjem, kojima se njihovim dobitnicima simbolično zahvalilo na radu i na potopri. Pri tome se rukovodilo kriterijima utvrđenim prema Pravilniku o priznanjima Zrinske garde.

Priznanja pojedincima i podupirateljima uručena su i prigodom 10. obljetnice Zrinske garde.

Plaketu sa zlatnim obilježjem dobili su mr.sc. Josip Bajuk, Đuro Ružić, Tomo Blažeka, Mihael Štebih, akad. kipar., Tihomir Benčić, akademik Dragutin Feletar, Bojan Kocijan Vladimir Kapun, Alojzije Sobočanec, dipl.oec. Alojzije Šestan, Bernarda Cecelja, Mladen Obadić, mr.sc. Ivan Baksa, Ratimir Hrešč, Davor Bratković, fra Stanko Belobrajdić, fra Željko Železnjak, mons. Josip Mrzljak, mons. Juraj Kolarić, preč. Antun Hoblaj, general zbora Mirko Šundov, mons. Juraj Jezerinac, admiral Ante Urlić, Matija Posavec, general bojnik Slaven Zdilar, general bojnik Dražen Ščuri, Alojz Trstenjak, Vanja Štebih, Dragutin Trstoglavec i Ministarstvo obrane RH.

Plaketu sa srebrnim obilježjem dobili su Renato Čuka, prof., Marijan Varga, prof.em. Stjepan Hranjec, Jasminka Bakoš-Kocijan, Đuro Bel, Dražen Berkopić, Ivančica Somođi, Đuro Horvat, Stjepan i Marija Hrešč, Marijan Murković, Ivan Erent, Dragutin Glavina, Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak, Zoran Vidović, dr. sc. Matija Berljak, Vladimir Jurčec, Juraj Levačić, Nenad Hranilović, Anna Pogacs, Dr Vass Peter i Robert Fazekas.

Priznanja sa brončanim obilježjem dobilo je 100 što članova ili podupiratelja Udruge, a to su Miroslav Ivković, Hrvoje Goričanec, Hrvoje Novak, Goran Perčić, Nenad Pongrac, Mario Vrbanec, Vladimir Matić, Tomislav Paunović, Ljudevit Kozjak, Stjepan Marciuš, Martin Kovačić, Ivan Fučko, Sanja Šafarić Hrešč, Stanko Grabar, Mijo Bergovec, vlč. Josip Ružman, vlč. Mirko Pilaj, Anita Vidović, Darko Horvat, Marko Cerovec, Josip Radek, Antun Haramija, Marko Kovačić, Stjepan Novak, Marko Mlinarić, Kristian Kolarić, Darko i Tatjana Pintarić, Jadranka Matić, Luka Požgaj, Kristijan Požgaj, Kristijan Babić, Davor Sabolić, Denis Vadlja, Boris Novak, Ivan Pranjić, prof., vlč. Milan Kerš, Miroslava Novak, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec, Tv Srce, HTV Dopisništvo Čakovec, Varaždinska televizija, Glas Koncila, Ministarstvo kulture, HVU “Dr. Franjo Tuđman” Zagreb, Međimurska županija, Grad Čakovec, Grad Prelog, Grad Mursko Središće, Općina Nedelišće, Općina Šenkovec, Općina Sveti Martin na Muri, Općina Orehovica, Međimurjeplet d.d., Šestan-Busch d.o.o., Bernarda d.o.o., Međimurje-plin d.o.o., Međimurske vode d.o.o., Promming d.o.o., Croatia osiguranje d.d., Triglav Osiguranje d.d., Čakovečki mlinovi d.d., LPT d.o.o., Jelen Professional d.o.o., Berko d.o.o., Letina inox d.o.o., Đurkin d.o.o., GKP “Čakom” d.o.o., Odvjetnički ured Ivan Ivković, Vajda d.d., Čateks d.d., Turistička zajednica Grada Čakovca, Turistička zajednica Međimurske županije, Franjevački samostan Čakovec, Kulturna i zelena zona Szigetvar, Zoltan Varga, Zrinyi vitezi Szigetvar, Zrinyi kadeti Murakeresztur, Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, Muzej Međimurja Čakovec, Zagrebačka katedrala, Klapa Sveti Juraj HRM, VS Zrinski, Zajednica HKUU Međimurske županije, Gradska zajednica kulture, Policijska uprava Međimurska, HFD Zrinski Čakovec, HSD “Katarina Zrinski” Čakovec, Hrvatsko kulturno društvo Gradišće, Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski generalski zbor i Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije

U ime nagrađenih zahvalio je međimurski župan Matija Posavec istaknuvši važnost osnivanja i rada Zrinske garde za čitavo Međimurje ali i Hrvatsku. Također su uručene i manđete sa obilježjima Zinske garde za košulje, i to gardistima koji su tijekom 2017. imali više od 30 nastupa. To su Vanja Štebih (56 nastupa), Dragutin Trstoglavec (48), Davor Bratković (46), Marijan Murković (44), Orlando Kozjak (40), Marko Mlinarić (36), Mladen Obadić (34), Denis Vadlja (33), Luka Požgaj (32), Hrvoje Goričanec (32) i Kristijan Kolarić (32).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije