ZIMSKA SLUŽBA Spremni smo za snijeg, u pripremi 16 vozila i 300 tona soli

Snijeg je danas već zabijelio unutrašnjost Hrvatske, gdje se očekuje i stvaranje novog snježnog pokrivača, ponajprije u gorskim predjelima, dok bi prema kraju tjedna temperature trebale pasti znatno ispod nule.

Zabijelio je i Međimurje. Doduše nešto bolje ono gornje nego donje. Na terenu su ralice, a ponegdje ima i raskvašenog snijega.

Nadzor rada Zimske službe u Međimurju provodi Stjepan Marčec iz Palovca, voditelj organizacijske jedinice za održavanje i zaštitu županijskih i lokalnih cesta, koji nam je rekao kako nema značajnijih problema na cestama koje su prohodne po cijelom Međimurju.

Ceste u zimskim uvjetima kod nas održavaju Tegra d.o.o. Čakovec i Pavlic-asfalt-beton Donji Kraljevec. To je 250 km županijskih i lokalnih cesta, dok su ostale državne ceste, auto ceste i nerazvrstane ceste kojima gospodare gradovi i općine.

– Na raspolaganju su tri silosa za sol i to u Vrhovljanu, Cirkovljanu i Gornjem Mihaljevcu i dva skladišta gdje su stožeri zimske službe, Čakovec i Donji Kraljevec. Izlazi se po početku padalina, naravno nakon 5 cm snijega na kolniku, kada ralica može odraditi svoj posao, što nije pravilo za posipače jer ceste treba posipati prije smrzavanja. Prema Pravilniku ceste su sigurne za promet kada se kolnikom mogu kretati vozila opremljena za zimsku vožnju – kažu u ŽUC-u.

Stjepan Marčec kaže kako su spremni za snježne oborine koje su najavljane da će padati sve do petka u međimurskom kraju. – Trenutno je po gornjem Međimurju na terenu 10 vozila – 8 ralica s posipačem i 2 kombi vozila i na snazi je drugi stupanj pripravnosti.

Kako sada stvari stoje, sutra bi mogao biti uveden i treći stupanj što znači da će onda na teren 16 vozila. U pripravnosti je oko 300 tona soli, a prognoze su da bi nam u četvrtak i petak moglo pasti ponegdje i do 40 cm snijega. Mi smo spremni za snježni val i obilniji snijeg koji nam stiže – rekao nam je Marčec.

– Do kraja dana očekuje nas oblačno povremeno sa slabim snijegom. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar uz temperaturu oko nule. Sutra će biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom i susnježicom. Vjetar većinom umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka uglavnom od -1 do 1°C – kaže Kristijan Božarov.

Ekipe zimske službe spremne su za zimske uvjete na cestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti “crna” dok snijeg pada, jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije