ANA I DRAGUTIN ‘Nismo išli u crkvu na misu već smo se tajno sastajali’

Ana (69) i Dragutin (71) Srnec iz Nedelišća upoznali su se1. svibnja daleke 1965. godine na zabavi u Savskoj Vesi i od tog dana nitko ih nije mogao razdvojiti.

Ana je imala svega 16, a Drago, kako ga ona od milja zove, 18 godina, no godine im nisu bile nikakva prepreka pa su se dvoje mladih i zaljubljenih vjenčali svega dvije godine kasnije u Čakovcu. Anini roditelji, pogotovo majka, nisu bili presretni da se njihova premlada kći tako rano uda, no Srneci su ovih dana proslavili čak 51 godinu sretnog braka.

– Upoznali smo se u najljepšemu mjesecu. Tog 1. svibnja bila je zabava u Savskoj Vesi i moji roditelji su bili tamo. Ja sam imala zadatak da biciklom odvezem mlijeko na otkup. Kad sam se vratila, nisam imala ključ da uđem u kuću pa sam otišla na zabavu kod roditelja po ključeve.

Malo sam ostala na zabavi, a Drago me je pitao hoću li plesati. Pristala sam, ali kako je bila gužva, nije se uspio provući do mene. Stoga me je majka ubrzo otpratila doma s riječima da me ionako nitko nije zvao na ples – priča nam uz smijeh Ana. No Drago ju je iz daleka ipak uspio pozvati da se vrati, pišu 24sata.

– Pitao sam je: ‘Mala, budeš došla na zabavu?’. Kad su roditelji došli doma, Ana se kriomice iskrala iz kuće i došla na ples. Plesali smo i prohodali – dopunjava Drago.

Njih dvoje su se dugo skrivali od roditelja jer Anu nigdje nisu puštali, osim na misu. No oni nisu išli u crkvu, nego su to vrijeme zajedno provodili. Što su im više branili vezu, kažu, oni su se jače voljeli. No kad je došlo vrijeme da se javno sastaju, Ana je morala već u 21 sat biti doma. Onda je Drago dobio poziv za vojsku te su se odlučili vjenčati prije njegova odlaska.

– Bojali smo se da ljudi ne počnu pričati da sam je ostavio na cjedilu i otišao. Zato smo ubrzali s brakom. Malo smo živjeli kod mojih roditelja, a nakon mojeg odlasku ona se preselila kod svojih, tim više što je bila i trudna pa se ugodnije osjećala doma.

Bila je oduvijek jako vrijedna i radišna. Voli šivati i raditi razne ručne radove, pa je tako nešto čak i zaradila te me je dočekao i novac kad sam se vratio iz vojske – rekao je Drago istaknuvši kako njegova supruga zbog radišnosti, brižnosti, dobrote i razumijevanja zaslužuje ne zlatnu, nego dijamantnu medalju.

I Ana za Dragu ima samo riječi hvale te smatra da u svakom braku ima i svađa, ali da su najvažniji razumijevanje i ljubav. Njih dvoje to su uvijek imali. Kao mladi, uživali su u zajedničkim trenucima, a Anu je posebno veselilo kad bi je Drago provozao na okviru bicikla kroz njihov kraj.

Čak 50 godina plesali su u KUD-u Sloga iz Nedelišća, a kasnije učili mlade plesu te dosta proputovali i stekli puno prijatelja. Vole ići na umirovljeničke zabave, a oboje vode ples za umirovljenike u svojem Nedelišću. Ana, uz to, uči mlade plesti cekere i šešire te izrađivati cvijeće iz suhog lišća kukuruzovine.

– Nikad nismo požalili što smo se vjenčali tako mladi – složno kažu supružnici Srnec koji su napravili obiteljsku kuću u Nedelišću, u kojemu danas žive te gdje su odgojili sina i kćer, koji su im u lijepom životu podarili četvero unuka, troje praunuka i četvrto na putu, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije