VIRNA HOŠNJAK Od nastupa s estradom do vlastitog plesnog studija

Virna Hošnjak ostvarila je san brojnih plesača koji sanjaju o tome da budu najbolji u svome području i žive od plesa. Nakon brojnih nastupa s hrvatskim glazbenicima, nezaboravnog iskustva na Eurosongu i edukacije u Kini, otvorila je vlastiti plesni Studio Korak u rodnom Međimurju, a pred njome su još brojni veliki planovi.

Zaljubljena u ples u vrtićkim danima

Otkada zna za sebe, uživala je u plesu, a da je to doista i tako, potvrđuje i zapis koji je nedavno pronašla u bakinom dnevniku.

Baka je oduvijek bilježila i čuvala svaki moj pokret pa je zapisala: ‘Virnu umiruje glazba, te pokazuje veliki interes za pokret.’ U to sam vrijeme imala tek nekoliko godina. Unatoč svim mojim brojnim zanimacijama kao što su sviranje, pjevanje i jahanje konja, ples je uvijek ostao prvi. Osim toga, moj je tata bio glazbenik te vjerujem da su tu provirili presudni geni – prisjeća se Virna.

Cijelo je djetinjstvo voljela plesati, no imala je sasvim drugačije planove za studij pa je nakon završenog matematičkog smjera Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu upisala studij upravnog prava na Sveučilištu u Zagrebu. Međutim, tijekom studentskih dana dogodio se preokret.

Shvatila sam da je ples moj životni poziv, što je zaustavilo studij i usmjerilo me na edukaciju moje današnje profesije.

Rad s najvećim hrvatskim glazbenicima

Počela je raditi u jednom zagrebačkom plesnom klubu, a profesionalnost i talent omogućili su joj suradnje s nekima od najvećih imena hrvatske glazbene scene. U posebnom su joj sjećanju ostali Tony Cetinski i Severina.

– Nastup s Tonyjem otvorio mi je sva kasnija vrata i ujedno bio moj prvi profesionalni angažman. Nikada neću zaboraviti nastup u pulskoj Areni pred deset tisuća ljudi, otvaranje zavjese, predivno zvjezdano nebo i trenutak kada sam pomislila: ‘To je to, uspjela sam.’ Nezaboravno je bilo i tijekom nastupa u zagrebačkoj Areni dva dana zaredom pred dvadeset tisuća ljudi, ali moram priznati da se u takvoj masi jednostavno izgubiš, što sam shvatila tek nakon pregledavanja snimki – kaže Virna.

Riječi hvale ima i za Severinu.

– Ona je iznimno profesionalna u onome što radi. Na probe dolazi dvadeset minuta ranije, upozna se sa svima i nastoji zapamtiti svačije ime i cijelu ekipu tretira jednako. Svjesna je toga da ljudi koji rade za nju njezin nastup čine boljim i to zaista cijeni – govori nam Virna.

Na Eurosongu s grupom Feminem

Takvi su je angažmani, uz izniman talent i veliki rad, doveli do nastupa na Eurosongu s nekadašnjom ženskom skupinom Feminem.

– Žamor publike, riječi ‘And now… Croatia!’ nešto su što se ne zaboravlja. Prije nastupa nastojala sam smiriti samu sebe i prepustiti se trenutku jer se takve stvari događaju jednom u životu. Tada sam se uvjerila da su se godine borbe, odricanja, truda, želje i vjere isplatile. Što se tiče same organizacije, to je nešto što se ne može usporediti ni s čime u Hrvatskoj. Tada sam se prvi put susrela i s konferencijama za novinare te predstavljanjem delegacija, a bilo je zabavno podijeli i pokoji autogram – s osmijehom na licu govori nam Virna kojoj je taj nastup dio dodatni vjetar u leđa.

Život u Kini

Nakon nekoliko godina borbe za opstanak kako bi u Hrvatskoj mogla živjeti od plesa, prijavila se na slovensku audiciju koja joj je omogućila posao u Pekingu, te ujedno jedinstvenu priliku za daljnju edukaciju.

– U Hrvatskoj je nužno voditi plesne grupe koje pružaju konstantna primanja jer inače ti nitko ne može garantirati koliko ćeš imati nastupa i hoćeš li moći platiti stanarinu i režije u Zagrebu. Često moraš biti trener drugima, a tada nemaš vremena za vlastito treniranje. U Kini toga nije bilo. Tamo sam znala da je plesanje moj posao i provela nezaboravni period sa slovenskom ekipom. Bila sam prva Hrvatica na spomenutom programu, pomagala sam drugim plesačima u suradnji s tamošnjim agencijama, te u narednom periodu poslala u Kinu petnaestak plesača iz naše regije – kaže Virna.

Plesni studio Korak u Čakovcu i Prelogu

U tim trenucima nije mogla ni zamisliti da će uskoro imati vlastiti plesni studio u kojem će voditi plesne skupine.

– Roditelji su mi bili glavna podrška i zapravo prvi koji su mi predložili nešto takvo, a ja sam to dodatno razradila. Nije bilo lako otići iz kluba u Zagrebu s kojim sam radila osam godina, no znala sam da je vrijeme za osamostaljenje. I tako je nastao Plesni studio Korak – ističe Virna.

Studio nudi edukaciju u području jazz dancea i street stiova za sve dobne skupine, ali i fuziji drugih plesnih stilova. Redoviti vanjski suradnik studija za područje street stilova je Vesna Grandeš iz zagrebačke Funkadelic dance school. Virna vodi edukacije, za satove gimnastike zadužena je Tijana Tkalčec, dok se svemu ostalome uz Virnu posvećuje njezina asistentica i nezamjenjiva desna ruka Filipa Zubić.

Virna ne krije da nije očekivala takav uspjeh svog studija.

– Zaista nisam očekivala da će se to dogoditi u ovako maloj sredini. Postali smo prava obitelj i neizmjerno sam zahvalna svakoj osobi koja Korak odabire kao mjesto u kojem če provesti svoje slobodno vrijeme. Zajedno radimo, volimo se, rješavamo eventualne probleme i jednostavno uživamo u zajedničkoj strasti – govori nam Virna.

Život intenzivnim tempom

Dakako, istodobno vođenje plesnog studija i još uvijek aktivne karijere samostalne plesačice nije jednostavno.

Bilo je tu i kronične iscrpljenosti, stresa i svega što je nerijetko previše za jednu osobu. No, s druge strane, to je ispunjenje mog sna te se uz prave ljude, podršku, razumijevanje, iskustvo i uhodavanje svaki izazov može nadići. Doduše, i dalje sam više na cesti nego u dvorani, ali nastojim za sve pronaći vremena.

Ispred nje je period vraćanja u formu nakon zimskih praznika i iznimno izazovnog prosinca u kojem je radila koreografiju za novogodišnji doček u hotelu Sheraton u Zagrebu te u hotelu Regent Porto Montenegro u Tivatu.

Za tu prigodu bila su oformljenja dva profesionalna tima čije je probe trebalo uskladiti, uz svakodnevno putovanje iz Čakovca u Zagreb, kao i treninge u Koraku. Sada je vrijeme za edukacije i razvoj prije negp što krene dio godine upotpunjen nastupima i natjecanjima kako s plesnim studijem, tako i s vlastitim projektima u kojima sudjelujem kao jos uvijek aktivna profesionalna plesačica.

Međutim, kaže da svoj trenutni život ne bi mijenjala ni za što, a neiscrpna su joj motivacija njezini kolege i polaznici Koraka. U ono malo slobodno vremena koje ima nastoji pogledati dobar film, pročitati knjigu ili se jednostavno prepustiti ritmovima glazbe, bilo u svoja četiri zida ili pak tijekom vožnje automobilom koja ju, kako sama kaže, opušta.

Daljnja edukacija

Kako je do sada ostvarila one snove za koje prije desetak godina nije ni mislila da su mogući, zna da se uz ljubav i trud može ostvariti sve što zamislimo. Zato ima u planu i jednu veliku životnu prekretnicu.

– Planiram se educirati u Americi, no detalje bih za sada zadržala za sebe. Samo da je zdravlja i dobre energije, a sve će se ostalo posložiti točno onako kako treba – zaključuje Virna Hošnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije